Doorloper | Slechthorendheid hoeft geen beperking te zijn

Leeuwarden

Mim Hardege (41) is sinds twee jaar officieel slechthorende. Mim is een project begonnen met als doel doven en slechthorenden hun eigen beperking meer te leren accepteren. Dat en meer in deze Doorloper.

Een relatie?
Samenwonend met een circusdirecteur.

Leeuwarden is voor mij:
Een ruwe parel in het hart van Friesland.

Als ik baas van Leeuwarden was, dan:
Zou ik voor meer recyclemogelijkheden zorgen en deze ook betaalbaar maken. Maar ook meer stapjes ondernemen om de bewustwording, communicatie en integratie van de doven- en slechthorendengemeenschap te stimuleren want ik ben zelf slechthorend dus ik weet hoe het is.

Vroeger stapte ik altijd in:
Helaas heb ik nooit het plezier gehad om in Leeuwarden te gaan stappen maar ik weet wel een paar goede restaurants te vinden.

Ik ben slechthorend sinds:
Ik ben nu twee jaar ‘officieel ‘ slechthorende en trotse eigenaresse van twee hoortoestellen. Maar ik was al een tijdje slechthorend maar wilde het niet toegeven. Het hoeft geen beperking te zijn. Het is soms hartstikke moeilijk maar niets is onmogelijk. Je hebt dagelijks te maken met frustraties, miscommunicatie en onbegrip. Gelukkig zijn er ook voordelen aan het slechthorend zijn. Snurkende partners en kakelende kinderen zijn niet meer zo vervelend.

Inmiddels kan ik hier prima mee omgaan en help ik anderen door:
Ik ben een project begonnen, ‘Project H-oor', onder de vlag van De Reis. Het doel van het project is dat doven en slechthorenden hun eigen beperking meer leren accepteren. Dat ze eerlijker durven aan te geven wat zij nodig hebben en ik hoop op meer acceptatie door hun omgeving. Culturele Hoofdstad 2018 staat dan wel in het teken van Iepen Mienskip maar de acceptatie van doven en slechthorenden kan echt beter. Er zijn wel workshops en educatieve activiteiten maar die zijn vaak zo droog en saai. Op theater- en muziekgebied is er weinig te doen. Daar wilde ik iets mee!  De Reis, een onderdeel van het Culturele Hoofdstad programma 2018, gaf mij in 2017 de mogelijkheid om een experimenteel community art project op te zetten en zo is Project H-oor ontstaan. Nu in 2018 is het vervolg en zo komt alles samen. Het doel is om de twee leefwerelden, slechthorend/doof en horend, samen te brengen en een brug te slaan tussen deze twee  gemeenschappen. Omdat liefde door de maag gaat, besloot ik deze doelgroepen te verbinden met een kookworkshop en aansluitende een theaterdiner op 14 en 15 september.

De laatste keer dat ik ontzettend blij was, dat was…
Tijdens een van onze repetities van Project H-oor. Het laat zien dat je - ongeacht wie je bent of wat je doet en waar je bent - heel veel lol kunt hebben.

En dat ik boos was:
Er zijn momenten van frustratie: dat je het gevoel hebt dat je hebt gefaald omdat je niet je doel hebt bereikt of de mensen niet. Ik word niet gauw boos maar dit vind ik wel lastig om mee om te gaan.

Het leukste dat ik ooit bedacht heb, is:
Het samenwerken met doven en slechthorenden. Het creëren van het theaterdiner en uiteraard Project H-oor.

Het wordt nu wel spannend want:
Omdat wij bezig zijn met de laatste loodjes van het theaterdiner op 14 en 15 september in Theater De Bres en wij moeten hier nog veel ruchtbaarheid aan zien te geven.

Als ik niet in Leeuwarden woonde, dan:
Zou ik graag naar Griekenland willen verhuizen! Ik hou van het land, het eten en cultuur.

Ik zou graag de volgende personen voor een lintje willen nomineren:
Er zijn zoveel mensen die een lintje verdienen.

Wat ik vroeger altijd wilde worden:
Mijn eerste keuze was een brandweerdraak of podiumbeest. Op een of andere manier is mijn droom uitgekomen en als cultuurmaker organiseer ik nu leuke maar vooral waardevolle dingen voor project H-oor.

Hoogtepunten in mijn leven zijn er genoeg, maar wat er echt uitspringt:
De samenwerking in de groep met wie ik het theaterdiner en workshop organiseer. In de loop van het project zijn wij een familie geworden met nieuwe vriendschappen en waardigheden. Dat ik alsnog de kans krijg om mijn droom te mogen volgen ben ik ontzettend dankbaar voor.

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom:
Rustmomentje opzoeken een bakkie doen en even vijf minuten niets doen.

Wat ik echt nog even kwijt wil:
Zoals je hebt kunnen lezen organiseer ik dus een kookworkshop en een theaterdiner voor zowel slechthorenden/doven als niet slechthorenden. Dit doe ik om een brug te bouwen tussen deze twee werelden. En het leuke is jij hierbij kunt zijn. Via onze website kun je tickets kopen voor zowel de kookworkshop als het theaterdiner kijk snel op www.projecthoor.nl en wie weet zie ik je dan.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.


Auteur

Redactie