Swalkkasten hebben al 400 literaire kinderboeken uitgedeeld

Leeuwarden

Het thema van het Onvergetelijke Leesmoment is op zaterdag 25 augustus het kinderboek ‘Tippeltje’ van W.G. van de Hulst. Nelle Raaphorst vertelt om 14.00 en 14.30 uur in de Talentuin hoe het boek haar in de kinderjaren gegrepen heeft.

Tippeltje is één van klassieke kinderboeken die in de Swalkkasten staan. Sinds de start van het Swalkkastproject in Talenpaviljoen MeM zijn er al vierhonderd gratis kinderboeken mee genomen door bezoekers. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur organiseert dit gratis vertelprogramma met Swalkkasten in het kader van Lan fân taal.

Omdat vertelkunst beslist enige oefening vraagt, heeft De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) alle vertellers van het Onvergetelijk Leesmoment een training aangeboden door Pauline Seebregts, docent van de Vertelacademie in Utrecht. Verhalenverteller Nelle Raaphorst deelt haar favoriete passages met de luisteraars van 8 tot 88 jaar waarna het publiek hun eigen mooiste leesmoment mogen vertellen.

Nelle Raaphorst heeft het Kinderboek Tippeltje al 63 jaar in haar boekenkast staan en is elke verhuizing mee gegaan. Raaphorst vertelt over hoe ze een jaar of negen was en haar zusje op de kast kon jagen. Hoe ze, toen ze wat ouder was, manieren moest bedenken om haar moeder voor de gek te houden zodat ze ongestoord het boek kon uitlezen.

W.G. van de Hulst jr. (1917-2006) debuteerde in 1946 met Tippeltje, boek voor kinderen vanaf 7 jaar. Het hondje Tippeltje beleeft een spannend avontuur “ Op het water drijft een ton. En in die ton? Daar zit een hondje! Hoe komt Tippeltje toch in die ton?” Uitgeverij Callenbach liet direct 16.000 exemplaren drukken. Het boek werd liefst zeven keer herdrukt en is nog steeds in de handel.

W.G. van de Hulst jr was een kunstschilder, schrijver en beeldhouwer. Op veertienjarige leeftijd illustreerde hij het stripverhaal van zijn vader 'In de Soete Suikerbol', dat verscheen in het dagblad 'De Standaard' (1936-1948).

De Swalkkasten gevuld met beroemde jeugdboeken uit de literatuurgeschiedenis staan in Talenpaviljoen MeM. Iedereen die wel eens een boek wil lezen of op zoek is naar een kinderboek van vroeger, mag gratis een Swalkboek meenemen. De Stichting SGKJ heeft een grote voorraad waarmee de kasten regelmatig worden aangevuld.

De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJis initiatiefnemer van het vertelprogramma het Onvergetelijke Leesmoment en de Swalkkasten. Hierbij werkt de stichting nauw samen met Lan fân taal. Tijdens de Deropút mei heit&mem zaterdagen is het Onvergetelijke Leesmoment te vinden in de Talentuin.


Auteur

Redactie