Veel zweefvliegtuigen boven Friesland

Leeuwarden

De Friese Aero Club (FAC) organiseert in het weekend van 25 en 26 augustus een zweefvliegtreffen voor oldtimereigenaren van het type Ka6.

Dit al jarenlang bestaande jaarlijkse treffen vindt zelden vanaf een militaire vliegbasis plaats. Maar de FAC leden Marijke Waalkens en Patrick van Vals waren de winnaars van het vorige treffen en kregen toestemming om het op de vliegbasis Leeuwarden te mogen organiseren. Publiek wordt echter niet toegelaten op de basis. Toeschouwers zullen natuurlijk wel merken dat er niet slechts een, twee of drie zweefvliegtuigen, maar beduidend meer toestellen (mogelijk wel vijftien tegelijk) in het luchtruim rond gaan cirkelen. 

Dit treffen heeft tot doel elkaars vlieg- en onderhoudservaringen te delen. Tevens kan er sportief worden gestreden om de beste vliegprestatie. Dit keer is dat het proberen om de elf steden vanuit de lucht te ronden. Voor de winnaar is er een fles Berenburg.

Een jury zal beoordelen welk toestel het mooiste is van de vloot. Als voorzitter zal dit keer Dick Berlijn, een bekende vlieger van de vliegbasis, op gaan treden. Hij begon meer dan vijftig jaar geleden met vliegen als scholier bij de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen op de vliegbasis Soesterberg. Daarna maakte hij carrière als jachtvlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. Er komt ook een tweezitter van het type Ka7 uit de zestiger jaren naar Leeuwarden. Berlijn kan dan weer eens in een zweefvliegtuig vliegen.

De Ka6 is in de jaren zestig ontworpen als prestatievliegtuig door de heer Kaiser van de firma Schleicher uit Poppenhausen bij de Wasserkuppe. Zijn ontwerpen kregen alle de naam Ka… De vliegtuigen waren destijds opgebouwd uit een houten of staalbuis romp met linnen bekleed. In de vleugels zitten houten ribben. Met de Ka6 zijn destijds wereldkampioenschappen gevlogen en hij presteert nog steeds goed. Door deskundig onderhoud zijn deze vliegtuigen nog steeds veel in gebruik bij de liefhebbers. Dit mede door de veel lagere aanschafprijs dan de ‘'tupperware’ kisten, de moderne zweefvliegtuigen (foto) die van kunststof zijn gemaakt.

De Friese Aero Club bezit twee moderne kunststof opleidingstweezitters van het type DG 1000 en daarnaast kunststof overgangstrainers en prestatie vliegtuigen. Een lid, Frank Hiemstra, werd vorig jaar Nederlands kampioen in zijn klasse. De club biedt ook gunstige scholieren- en kenningsmakingsopleidingen aan. De FAC is momenteel op zomerkamp in Wolfsburg en rijdt de lier zelfs iets eerder terug voor dit Ka6-Treffen.


Auteur

Redactie