IepenAIR Bios: vier avonden gratis buitenbios in Leeuwarden

Leeuwarden

IepenUP houdt, in samenwerking met Slieker en het Noordelijk Film Festival, eind augustus vier bijzondere filmavonden in de buitenlucht: IepenAIR Bios. Op 24 en 25 augustus staat de buitenbioscoop op het Gouverneursplein in Leeuwarden, het weekend daarna aan de rand van het Leeuwarder Bos in de wijk Bilgaard.

De IepenAIR Bios is gratis toegankelijk en iedereen is uitgenodigd. 

Samenleven in een veranderende wereld
IepenUP (onderdeel van Leeuwarden-Friesland 2018) zwengelt het debat aan over een open samenleving waarin iedereen een plek heeft. ,,De IepenAIR Bios vertoont dan ook films die de kijker prikkelen om mee te denken",  legt projectleider Matthea de Jong uit. ,,Hoe willen we samenleven? Wat laten we los en wat nemen we mee? We willen de bezoeker met iets nieuws naar huis laten gaan: een nieuw inzicht, een leuke ontmoeting.”

Van speelfilm tot documentaire
IepenAIR Bios trapt op vrijdag 24 augustus af met Pride, een hartverwarmende film over een groep homoseksuele activisten tijdens de Britse mijnwerkersstakingen van 1984. Naast speelfilms komen ook documentaires aan bod. ,,Op 25 augustus hebben we bijvoorbeeld de voorpremière van Rabot", vertelt Matthea. Rabot, een Belgische documentaire die pas twee weken later in de reguliere Nederlandse bioscopen te zien is, schetst een intiem portret van de bewoners van een vervallen woontoren in Gent. Op 31 augustus geeft documentaire De Wilde Stad – van de makers van De Nieuwe Wildernis – bezoekers van de openluchtbioscoop een inkijkje in het leven van wilde dieren en planten in de stad: van patatmeeuw tot vinexvos. IepenAIR Bios sluit op 1 september groots af met de Oscarwinnende speelfilm Moonlight. De arthousefilm toont drie fases uit het leven van een homoseksuele Afro-Amerikaanse jongen die opgroeit in een ruige buurt van Miami. 

Avondvullend randprogramma
De vier filmavonden van IepenAIR Bios zijn omlijst met optredens, muziek en interviews. Een foodtruck van JOF (Jong & Ondernemend Fryslân) zorgt voor de nodige versnaperingen en het IepenUP DING – een kunstinstallatie waar de bezoeker in kan kruipen – is aanwezig om verhalen en meningen voor de wereld van de toekomst te verzamelen. Op zaterdag 1 september vormt de IepenAIR Bios met Moonlight bovendien de afsluiter van het Buurtfeest Bilgaard 2018. Overdag zijn er tal van activiteiten in de wijk. Zo verzorgt Never Ending Orchestra (NEO) een muzikale parade tussen het buurtfeest en de locatie van de IepenAIR Bios. 

Bekijk het volledige programma op iepenup.nl en via Facebook.com/iepenup


Auteur

Redactie