Werken Jentsje Popma in doopsgezinde kerk Leeuwarden

Leeuwarden

Schilderijen van de schilder Jentsje Popma met als thema 'Sprekend Landschap' zijn tot en met 6 oktober 2018 te bekijken in de doopsgezinde kerk te Leeuwarden.

Jentsje Popma (Zwolle, 1921) volgde zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Beeldende Kunst in Rotterdam. Hij werd gedreven door een verlangen de sfeer en de kleuren, lijnen, vormen en structuren van het landschap op doek vast te leggen, liefst ‘in het veld’. Dat verlangen werd een roeping en een opdracht aan zichzelf want hij maakte zich in toenemende mate zorgen over de ‘vereconomisering’ van het landschap. Uitgestrekte akkers, grazige weiden en hoogoverkoepelde vergezichten zijn voor hem een erfgoed om zuinig op te zijn. Toch is dat slechts indirect in zijn werk te zien: hij schilderde niet zijn verontrusting, maar het landschap zoals hij dat toen zag.

Popma’s schilderijen worden wel omschreven als een ‘Ode aan Gods Schepping’; een ode ... maar tegelijkertijd een oproep om zuinig te zijn met de natuur en de open ruimte. De schilderijen zijn te koop; de opbrengst gaat naar het werk van ‘Nij Kleaster’ in Jorwerd, een centrum dat staat voor stilte, bezinning en verbinding.

De tentoonstelling 'Sprekend Landschap' is van tot en met 6 oktober 2018 (aan de Wirdumerdijk 18) te bekijken op de volgende dagen en tijdstippen: woensdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur; vanaf 15 september alleen op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom, een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld.


Auteur

Redactie