WK Fries dammen: uitslagen, tussenstand en verslag zaterdag 4 augustus

Leeuwarden

De tweede dag van het allereerste WK Fries dammen zit er op. De uitslagen, tussenstand en een verslag.

derde omloop

J. Wiersma – Kooistra : kamp

Tiemensma – De Vries :

Groenveld - Ndjofang : 1-0

Walinga - Georgiev : kamp

Jansen – F. Wiersma: 1-0

Ivanchuk – Wijbenga: 0-1

Tijssen – Křišta : 0-1

Braye - Zhou: 0-1

Vierde omloop

Tiemensma – J. Wiersma : kamp

Georgiev – Groenveld : kamp

Kooistra – Jansen : 1-0

Wijbenga – De Vries : 0-1

Ndjofang – Walinga : 0-1

F. Wiersma – Křišta : kamp

Zhou - Ivanchuk: 1-0

Braye – Tijssen : 0 - 1

Tussenstand

1-4 Jelle Wiersma, Tiemensma, Kooistra, Groenveld 3 punten

5-7 Georgiev, De Vries, Walinga 2,5 punt

8-10 Jansen, Wijbenga, Zhou 2 punten

11-13 Ndjofang, Fedde Wiersma, Křišta

14-15 Ivanchuk, Tijssen 1 punt

16, Braye 0 punten

Tsjerk Wijbenga begon de dag goed met een snelle overwinning op Ivanchuk. Wijbenga speelde een opening van zijn clubgenoot Gerben Terpstra, die een aantal jaren overleed. Deze opening geldt weliswaar als weerlegd, maar biedt de zwartspeler talrijke kansen. Ivanchuk wist de eerste valkuil te ontwijken, maar de tweede werd hem fataal. Hij kwam twee schijven achter en gaf op.

Křišta bouwde zijn stelling goed op tegen Tijssen, maar vergiste zich na een afruil, waardoor hij een schijf achter kwam. Hij streed echter moedig verder. Toen zou Tijssen met een spectaculaire afruil doorbreken, maar zag daarbij een meerslag over het hoofd. Daarmee gaf hij de partij weg en kreeg Křišta zijn punt cadeau.

Braye en Zhou speelden een voorbeeldige partij, waarmee ze lieten zien hard gewerkt te hebben aan hun beheersing van het Friese spel. Braye dacht op zeker moment een mooie lokzet te kunnen doen, maar nu sloeg het noodlot toe: ook hij zag een slag over het hoofd, en moest zijn tegenstander de hand schudden.

Fedde Wiersma had het vanaf het begin moeilijk tegen Jansen. Die voerde zoetjesaan de druk op en tegen het einde kon Wiersma niet meer anders dan een schijf achterstand accepteren. Kort daarna was de partij in zijn nadeel beslist.

Groenveld en Ndjofang speelden een spectaculaire partij, waarbij Ndjofang steeds behoorlijke risico’s leek te nemen, terwijl de stand van Groenveld degelijker was. Die kon dat echter niet in voordeel omzetten, en tegen het einde de partij zowaar te kantelen in het voordeel van Ndjofang. Die speelde echter net de verkeerde schijf, waardoor hij de partij verloor.

Walinga en Georgiev speelden een bloedstollende partij. In het eindspel kon Walinga doorbreken, terwijl hij de doorbraak van Georgiev pareerde met een vangstelling. Volgens het publiek was de stand gewonnen, maar het lukte Walinga niet een winnende voortzetting te vinden, en de partij eindigde aldus in remise.

In taaie partij was die van Jelle Wiersma en Kooistra. De twee probeerden van alles om voordeel te halen, maar steeds was de tegenstander ook goed wakker. Ten slotte liep de partij uit op remise.

De Vries en Tiemensma hielen het ook lang uit, maar De Vries was welbeschouwd niet tegen Tiemensma opgewassen. Allengs werd zijn stand slechter, ten slotte kwam er een foutje, en toen was het wel afgelopen.

Tiemensma wie dúdlik in slachje te dreech dizze loop foar De Vries, en yn in hieltiten lestiger spul wie der op it lêst foar him gjin ferwin mear op.

En dan rekke Jelle Wiersma syn earste heale puntsje kwyt yn in kampspul tsjin Kooistra. Beide mannen joegen elkoar gjin sprút ta, en allebeide seagen se de grapkes dy’t de oar hieltiten betocht, dus op it lêst wie der gjin oare útslach mooglik.

De eerste beslissing in de vierde ronde viel in de partije van Braye en Tijssen. Braye koos voor een weliswaar speelbare voortzetting in de opening, maar maakte het daarmee erg moeilijk voor zichzelf. Tijssen, goed thuis in dit speeltype, had weinig moeite de druk zodanig op te voeren dat Braye bezweek.

Vrij snel daarna kon Walinga een punt noteren tegen Ndjofang. Beide spelers houden van gedurfde stellingen, en Walinga kon zo in een moeilijk te vinden combinatie een schijf voorkomen. Het vergde nog wel enig nadenken om daarna de partij tot een goed einde te brengen, maar Walinga wist de juiste voortzetting wel te vinden.

Iets later kwamen Kooistra en Jansen de analyseruimte binnenlopen. De twee hadden een mooie opening gespeeld, waarin Kooistra ook nog een uitglijder maakte door een damslag over het hoofd te zien. Hij kwam zonder materiaalverlies weg, en bouwde toen zijn stand weer correct op. Na een verkeerde afruil naar het centrum van Jansen kon hij doorbraak forceren en zo alsnog de partij winnen.

De Vries wist vanaf het begin van de partij druk op te bouwen tegen Wijbenga, en liet zijn eenmaal behaalde positionele voordeel niet weer los. Van het bord geschoven, verklaard Wijbenga na afloop.

Bijzonder complex was de partij van Groenveld en Georgiev. Het eindspel bood vele mogelijkheden, die nauwelijks in hun totaliteit waren te overzien. Uiteindelijk werd de partij remise, en na afloop waren de meningen nog sterk verdeeld over de vraag wie er de beste kansen had gehad.

Ook Jelle Wiersma en Tiemensma kwamen tot een remise. Het is bekend dat deze spelers helemaal aan elkaar gewaagd zijn, maar na het midenspel leek het er toch op dat Tiemensma langzamerhand een betere positie opbouwde. Wiersma wist echter door een finesse toch nog remise te maken.

Nog een remise was de partij van Fedde Wiersma en Křišta. De laatste slaagde er wonderwel in een uitstekend eindspel op te bouwen, maar was op zeker moment net te gretig: in plaats van opsluiting koos hij voor afruil met doorbraak, maar dat leverde hem niet meer op dan een halve punt.

Ten slotte was er de partij van Ivanchuk en Zhou. Voor deze twee spelers is het Fries dammen relatief nieuw, maar in opperste concentratie wisten ze allebei de valkuilen te vermijden en een uitstekende partij op te zetten. Tegen het einde maakte Zhou een verkeerde keuze, maar hij vocht door. In een gewonnen stand vergat Ivanchuk ten slotte de driezettenregel, waardoor hij tot zijn eigen verbijstering alsnog verloor.