WK Fries dammen: uitslagen, tussenstand en verslag vrijdag 3 augustus

Leeuwarden

Het Wereldkampioenschap Fries Dammen, georganiseerd door de Stifting WFD, is in volle gang. De uitslagen en tussenstanden na en een verslag van de eerste dag, vrijdag 3 augustus.

Uitslagen

J. Wiersma – Wijbenga : 1-0

Tijssen – Kooistra : 0-1

Tiemensma – F. Wiersma : 1-0

Ivanchuk – Walinga : 0-1

Jansen – Ndjofang : kamp

Braye – Georgiev: 0-1

Groenveld – Křišta : 1-0

De Vries : 0-1

Walinga – J. Wiersma : 0-1

Kooistra – Groenveld : kamp

Georgiev – Tiemensma : kamp

De Vries – Jansen : kamp

Ndjofang – Tijssen : 1-0

Wijbenga – Braye : 1-0

F. Wiersma – Zhou : 1-0

Krista – Ivanchuk : 0-1

Tussenstand

1. Jelle Wiersma 2 punten

2-7 Tiemensma, Kooistra, Groenveld, Georgiev, De Vries, Ndjofang 1,5 punt

8-12 Walinga, Jansen, Wijbenga, Fedde Wiersma, Ivanchuk 1 punt

13-16 Tijssen, Braye, Krista, Zhou 0 punten

Verslag

De eerste overwinning was voor één van de favorieten: Teake Kooistra uit Hartwerd. Zijn tegenstander Tijssen koos een ingewikkelde opening, en nam daarin niet de juiste voortzetting. Hierdoor stond Kooistra al snel drie schijven voor, waarna verder spelen geen zin had.

De tweede overwinning was voor Folkert Groenveld. Zijn Tsjechische tegenstander Křišta bouwde zijn stelling goed op, maar kwam op zeker moment slechter op het bord te staan. Groenveld voerde de druk op en kon de partij naar zich toe halen.

Na een spannende strijd wist Jelle Wiersma te winnen van Tsjerk Wijbenga. De partij zat vol dreigingen voor beide partijen. Op zeker moment bezette Wijbenga iets te voortvarend het centrum. Wiersma kon zijn schijf vastpinnen, en daarna gebruiken voor onafwendbare schijfwinst.

Ivanchuk nam, zoals we van hem gewend zijn, zeer veel tijd voor de opening in zijn partij tegen Walinga. Er ontstond een complexe partij. Ivanchuk kwam in tijdnood, maar wist toch steeds een speelbare voortzetting te vinden, totdat Walinga het met een fraaie combinatie uitmaakte.

Braye en Georgiev hielden elkaar lang in evenwicht. In een sterk uitgedunde stand wist Georgiev echter de goede velden te bezetten en bovendien tempo te winnen, zodat Braye ten slotte geen zetten meer had.

Voor de jonge Italiaanse Zhou was de zijn partij tegen De Vries duidelijk een zware kluif. Hij bleef lang staande, maar moest toezien hoe zijn positie langzaam maar zeker verslechterde. Op zeker moment moest hij een schijf achterstand accepteren, en kort daarna maakte De Vries het met een eenvoudig zetje uit.

Tiemensa en Fedde Wiersma speelden een klassiek kantspel, waarin Wiermsa ten slotte een te kwetsbare schijf in het centrum kreeg. Hierdoor kwam hij eerst op achterstand, en snel daarna had Tiemensma zijn eerste punt te pakken.

Njdofang en Jansen speelden een partij die steeds in evenwicht bleef, ondanks dreigingen aan beide kanten. Ten slotte wisten beide spelers door te breken, en eindigde de partij in remise.

In de tweede ronde maakte Braye vrij snel een blunder tegen Wijbenga. De partij kwam dus niet verder dan de opening. Morgen krijgt Braye dus op papier iets lichtere tegenstanders, en misschien komt hij dan van de 0.

Ook F. Wiersma en Zhou hadden niet veel tijd nodig. Zhou bouwde zijn stelling niet goed op, en vrij snel kon Wiersma enkele schijven voorkomen. Zhou streed nog een tijd lang moedig door, maar moest ten slotte in Wiersma zijn meerdere erkennen.

Ndjofang en Tijssen speelden een schitterende partij op het scherpst van de snede. Verschillende keren probeerde Tijssen zijn tegenstander tot een foutje te verleiden, maar deze trapte er niet in. Toen beide spelers doorbraakkansen hadden, verkeek Tijssen zich echter en kon Ndjofang eenvoudig dam en beslissend voordeel halen.

Kooistra en Groenveld kozen voor een klassiek kantspel, dat uitliep op een eindspel met damdreigingen van alle kanten. Ten slotte wist Groenveld een dam te halen, en Kooistra kon toen niet anders dan remise maken.

Geheel anders liep de partij van Walinga en J. Wiersma. Beide spelers zochten bewust een uiterste gecompliceerd speltype, en sloten het middenspel af met een aantal afruilen waaruit Walinga positioneel misschien iets beter gekomen. Deze verzonk vervolgens in diep gepeins, en kwam er één seconde te laat achter dat zijn tijd afliep en ging aldus door de klok.

Ivanchuk en Krista demonstreerden dat wij zo langzamerhand de spelers van buiten Fryslân niet veel meer hoeven te leren. De twee speelden een uitstekende partij en maakten het zichzelf noch de tegenstander gemakkelijk. Ten slotte vergiste de Tsjech zich één keer, en zo ging de punt naar Ivanchuk.

Dezelfde les gaf de wedstrij van Tiemensma en Georgiev. De twee spelers maakten het zichzelf en de tegenstander behoorlijk moeilijk. Ten slotte wist Georgiev zich te bevrijden door een kleine combinatie, die wellicht winnend was. De tijd ontbrak hem echter om de winst te vinden, en zo werd de partij remise.

Ook het duel van Jansen en De Vries verliep geheel en al gelijkwaardig, met misschien een iets betere stand voor de Amsterdammer. Beide spelers hadden een sterke aanval, en allebei haalden ze dam. Ook al had De Vries één schijf meer, de partij werd remise.