Een week vol Galicische cultuur in MeM

Leeuwarden

Talenpaviljoen MeM, te vinden in de Prinsentuin van Leeuwarden, biedt op 21, 22, 26 en 29 juli plaats aan meerdere optredens.

Europese dichters in MeM en Prinsentuin

Gedurende de middag zullen verschillende internationale dichters optreden in MeM/Prinsentuin, onder andere Leanne Ellul (Malta), AP Kivinen (Finland), Carsten René Nielsen (Denemarken), María Lado (Galicië) en Geart Tigchelaar en Elmar Kuiper (beide Fryslân).

Wanneer: Zaterdag 21  juli vanaf 15.00 uur 
Waar: Talenpaviljoen MeM, Prinsentuin Leeuwarden, gratis toegang

Tarde Galego-maltesa

Maltees-Galicische middag met optredens van Leanne Ellul uit Malta en de Galicische artieste María Lado. Leanne Ellul heeft Malta’s Novels for Youth Prize in 2014 gewonnen voor haar boek Gramma. In 2016 stond Ellul in de Commonwealth Youth Council’s Young Achievers Book, en werd ze uitgeroepen tot meest veelbelovende auteur door Malta’s National Book Council. Ze is in Malta de projectleider van Poetic Potatoes. María Lado is dichter, verhalenverteller, vertaler en actrice en ze speelt niet onverdienstelijk Galicisch tamboerijn (Pandeireta Galega). Zij is voor een week de Galicische ambassadeur in MeM.

Wanneer: zondag 22 juli vanaf 15.00 uur
Waar: Talenpaviljoen MeM, Prinsentuin Leeuwarden, gratis toegang

Mosken en Galeoke

Frysk-Galego optreden door dichter, verhalenverteller en actrice María Lado uit Galicië in samenwerking met de Friese band Mosken. Op deze avond wordt ook Galeoke geïntroduceerd: Galicisisch Karaoke. Mosken bestaat uit Bert Steeman, Sjoerd van Kammen, Jelte Rijpkema, Ronald van den Oudenalder en Joop Visser. Vijf muzikanten met veel ervaring in de Friese indiepopscéne, onder andere in Monstertux, Brückenbauer, Garments, Straight on Stage, Fools & Pretenders. De muziek van Mosken is niet eenvoudig te definiëren. Het unieke geluid van zanger Bert begeleid door piano, ukelele of gitaar zorgt voor een grote verscheidenheid in sfeer. Wie weet komt daar nu een Galicisch tintje bij door de Pandeireta Galega (Galicische tamboerijn). De liedjes ‘Els en Wim‘ en ‘De Keninginne fan Tsjalberd’ worden regelmatig gedraaid op Omrop Fryslân, maar live komt de band het beste tot zijn recht. Mosken staan vanavond voor de tweede keer in MeM. Wordt de samenwerking met María Lado net zo spannend en succesvol als met Margaretha Kleine in de Drentse week?

Wanneer: donderdag 26 juli om 20:00 uur
Waar: Talenpaviljoen MeM, Prinsentuin Leeuwarden, gratis toegang

Tarde Galego-Frisón

Galicische-Friese middag met artiest María Lado uit Galicië en het Friese duo Sina Keuning en Geppy Haarsma.
Op deze zondag wordt de Galicische week poëtisch en muzikaal afgesloten. Sina Keuning is een zeer veelzijdige en veeltalige zangeres die met evenveel gemak een Frans chanson als een Jiddische klezmer zingt. Haar flexibele stem klinkt nu eens helder, dan weer broos, dan weer warm, afhankelijk van het lied. Sina wordt begeleid door accordeoniste Geppy Haarsma (o.a. Irolt).

Wanneer: zondag 29 juli vanaf 15.00 uur
Waar: Talenpaviljoen MeM, Prinsentuin Leeuwarden, gratis toegang


Auteur

Redactie