Grand Opening Noordelijk Film Festival dag vervroegd

Leeuwarden

Het Noordelijk Film Festival opent in dit bijzondere jaar een dag eerder dan gebruikelijk. Niet op dinsdag 6 november, maar al op maandag 5 november.

De Grand Opening vindt plaats in de drie grote zalen van Stadsschouwburg De Harmonie. Het festival start op maandag 5 november met het speciale programma New Generation. Dit programmaonderdeel voor de nieuwe generatie filmmakers en -kijkers wordt op vrijdagavond 9 november feestelijk afgesloten met een prijzenshow. Het Noordelijk Film Festival eindigt op zondag 11 november.

De 39ste editie van het Noordelijk Film Festival is een bijzondere editie. Leeuwarden en Fryslân zijn Culturele Hoofdstad van Europa en dat heeft geleid tot nieuwe initiatieven en (internationale) samenwerkingen die een belangrijke bijdrage leveren aan de zogenaamde legacy van de culturele hoofdstad. New Generation is een belangrijk en nieuw onderdeel ter stimulering van het filmklimaat in de regio en het aantrekken van een nieuwe generatie jong publiek. Terwijl scholieren en jongeren het festival ontdekken via het indrukwekkende project Look@ME, schoolvoorstellingen met filmlesmateriaal, workshops en als jurylid of deelnemer van een MovieZone Talentday, gaan studenten aan de slag met Worldbuilding en kunnen jonge en gevestigde filmmakers, scenaristen, acteurs en filmjournalisten in spe hun hart ophalen en netwerken bij de New Generation Academy, het 48 Hour Film Project, (internationale) masterclasses, workshops en inspiratiesessies. Het Noordelijk Film Festival creëert zo samen met filmmakersplatform New Noardic Wave een unieke tijdelijke filmacademie in het Noorden.

Voor het brede publiek staat het festival garant voor een unieke en grote filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan groot Scandinavië en de Baltische Staten. Een sterke selectie van de nieuwste internationale speelfilms en documentaires deelt het doek met veelbelovende films van talent uit eigen regio. Er is speciaal aandacht voor de Zweedse grootheid Ingmar Bergman die dit jaar honderd jaar zou zijn geworden. Het volledige programma van het Noordelijk Film Festival staat medio oktober online op Noordelijkfilmfestival.nl.


Auteur

Redactie