Topdrukte bij grootste gehaakte deken van de wereld

Tytsjerk

De makers van de grootste gehaakte deken ter wereld oogstten het afgelopen weekend bewondering. In park Vijversburg te Tytsjerk werden 10.841 kleurrijke dekens van elk 1.40 meter bij 2 meter op plastic als ondergrond uitgestald.

Inspiratie voor de dekens werd gevonden in het weergeven van vlaggen, bedrijfs- of verenigingslogo’s, een stijl van een bepaalde schilder zoals Mondriaan, puur eigen creaties en zoals op de foto te zien is: het wapen van Cambuur.

Alle dekens werden met satéprikkers door vrijwilligers aan elkaar verbonden. Samen goed voor een afmeting van 25.570 vierkante meter. Aan de ruim twee miljoen lapjes werkten deelnemers uit vijftig landen samen. Ze waren afkomstig uit onder meer Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Canada, de Verenigde Staten en Bhutan. Het initiatief voor dit project, onderdeel van LF2018, werd ruim vier jaar geleden gelanceerd door Esmeralda de Vries uit Leeuwarden en haar vriendin Monique van der Hoek. Naast het samen haken in groepen hebben ze zo landen en daarmee culturen aan elkaar weten te verbinden. Het ontsluiten van eigen kracht en het aanwakkeren van het gemeenschapsgevoel was eveneens een van de uitgangspunten. De grootste deken ter wereld zal vrijwel zeker worden opgenomen in het Guiness Book of Records. Na de publieke presentatie zullen de dekens worden verspreid over organisaties die zich bezighouden met goede doelen. Dat kan bijvoorbeeld het Leger des Heils zijn of Artsen Zonder Grenzen. ,,Het gevoel dat een ander er straks warm bij ligt onder onze dekens geeft je een extra kick”, aldus een van de deelnemers. ,,Er is niet een of andere rijke directeur die dit project heeft bekostigd en er met onze dekens vandoor gaat. We hebben de wol zelf betaald of van anderen gekregen. Het is echt van ons samen en vanuit die samenwerking geven we het straks aan anderen vanuit een warm gevoel.” Behalve de dekens waren er ook andere gehaakte creaties te zien zoals een parasol, poppen, bloemen en zelfs fietsen die per onderdeel met textiel werden geaccentueerd. Bij het zogeheten theehuisje kreeg een enkele deken een bijzonder accent door deze apart te exposeren. Aan de ‘oma-deken’ werkte een vrouw uit Hoogeveen tot haar 94ste levensjaar. Na haar overlijden voltooiden haar (klein-)kinderen de deken alsnog en werden daarbij ook de letters O M A gehaakt ingevoegd.


Auteur

Redactie