CSG Comenius zet zich in voor goed doel in Kenia

Leeuwarden

Honderden kinderen in Kenia zijn onlangs geholpen dankzij de door CSG Comenius georganiseerde kerstmarkt van afgelopen winter.

In het zuidoosten van Kenia werden deze kinderen geholpen door het uitdelen van schoeisel en behandelingen tegen voetinfecties. Daarnaast is er hard gewerkt aan de bouw van de Mutsunga Primary School in Lunga Lunga, waardoor er sinds kort tachtig kinderen naar school kunnen. De opbrengst van de kerstmark op locatie Zamenhof van CSG Comenius heeft daarmee zijn doel bereikt.

Voor de kerstvakantie is er op Zamenhof dankzij de inzet van leerlingen, ouders en personeelsleden vierduizend euro opgehaald voor de stichting DURF-Kenia. Ieder jaar wordt er aan de traditionele kerstmarkt een goed doel gekoppeld. Stichting DURF-Kenia richt zich op het verbeteren van kansen voor de langere duur, door middel van scholing, microkrediet of het schenken van bijvoorbeeld gereedschap. Ook wordt er gekozen voor projecten die de leefomstandigheden van grotere groepen mensen structureel verbeteren. 

Dankzij de inspanningen van DURF-Kenia, het Rode Kruis en CSG Comenius is er behandeling mogelijk tegen Tungiasis, veroorzaakt door de zandvlo. Deze parasiet zorgt namelijk voor bacteriële infecties aan de voeten van kinderen. Het dragen van schoenen is al een eerste wapen in het voorkomen van deze besmetting. ,,Uitdaging is dan ook om de kinderen op schoenen te laten lopen en niet op blote voeten, maar dat is een behoorlijk verandering van gewoonte”, aldus Anne Marie Bosma-Jongema van DURF-Kenia.

Albert Mos, docent biologie op Zamenhof en tevens vrijwilliger van stichting DURF-Kenia, is in zijn nopjes met het resultaat. ,,We geloven in de kracht van kleinere, lokale vormen van hulp.” Mos wordt door leden van de stichting die ter plekke actief zijn, direct op de hoogte gehouden van de vorderingen. ,,Hiermee kan ik vanuit concrete successen laten zien wat we voor de medemens kunnen betekenen. Omdat we door middel van beeldmateriaal kunnen volgen waar het geld naar toe gaat, laten we zien dat hulpverlening nodig is, blijft én echt helpt.”

Naast educatie is er van het opgehaalde bedrag ook gerealiseerd dat er een jaar lang ontbijt klaar staat voor de leerlingen. Ook zijn er schoolbanken geregeld en toiletten geplaatst. CSG Comenius geeft daarmee gezicht aan beleving van haar identiteit, waarbij oog hebben voor en hulp bieden aan de medemens een belangrijke rol speelt.


Auteur

Redactie