Stileven | Na de diploma-uitreiking verbrandde hij alle wiskundeschriften

Leeuwarden

Een kerk in Bitgummole wenste alle jongeren die dit jaar eindexamen moesten doen met een groot spandoek veel succes. Wat een sympathiek gebaar!

Maar dit is voor alle jongeren die gezakt zijn, of blijven zitten.

Sytse Pruiksma deed zeven jaar over de havo. ,,Als ik het kon overdoen, nam ik er acht jaar voor”, zegt hij in Trouw. Vooral vanwege die ene leraar, Anne Oosterhaven, die hem drumles gaf. Nu is Sytse een fantastische drummer.

Murat Isik vond wiskunde een ramp, haalde een 2,6. Dat was net genoeg voor een vier op de eindlijst. Na de diploma-uitreiking verbrandde hij alle wiskundeschriften in een vuilcontainer en spuugde op de as van algebra. Hij won de Libris Literatuur Prijs 2018 met zijn prachtige boek 'Wees Onzichtbaar'.

En ik? Ik spijbelde weken achtereen. Haalde nooit een diploma, maar las Pietje Bell. Die werd journalist. Dát, dat wil ik ook, dacht ik.


Auteur

Redactie