Mienskip overal zichtbaar in Leeuwarden tijdens 8ste dag | Verslag en foto's

Leeuwarden

De Friese hoofdstad stond afgelopen zondag vijf uur lang in het teken van actie-reactie tijdens 8ste dag, een gigantisch community art project van Marten Winters.

Bezoekers waren onder andere toeschouwer van de bruiloft van Anna en Steven, twee wereldrecordpogingen, een F16 op straat, Goldbergmachines en een beestenrace. 8ste dag was onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Het live-event werd mogelijk gemaakt door 1500 deelnemers en een heleboel vrijwilligers. Maanden, en voor sommigen zelfs jaren, was er gewerkt aan het realiseren van 47 sociale en culturele projecten, zogenaamde 'schakels', die zondag 8 juli te zien waren op 8ste dag. Het resultaat? Duizenden deelnemers en bezoekers die samen lieten zien wat mienskip betekent.

De kettingreactie ging van start met Zwarte Rook en de eerste Goldbergmachine van in totaal drie, en arriveerde bij de Publiekstrekker. Een trekker stond gereed op een vier meter hoge schans en reed tergend langzaam naar beneden, tegen de verwachting van veel bezoekers in, omringd door confettikanonnen, cheerleaders en juichende mensen. De deelnemers van Martial Arts lieten bewegingen uit de vechtkunst zien en bij de Talige actie-reactie zagen bezoekers hoe kinderen hun eigen taal verzonnen en uitspraken. Bij de schakel Geknipt! hielden weinig toeschouwers het droog, een emotioneel moment vond plaats toen een aantal meisjes hun lange haren lieten afknippen voor Stichting Haarwensen.

Via een aangrijpende voorstelling over gender van Zij Zijn vervolgde de kettingreactie zijn weg met Chaapjes Tellen, waar actie-reactie werd aangewakkerd door gapende studenten. In de Vrije Bouwzone was te zien hoe een tweede Goldbergmachine, gebouwd met bezoekers, succesvol de volgende schakel kruiste: de Wereldburgumers. De bewoners van Burgum vertrokken zaterdagnacht al uit hun woonplaats en kwamen te voet naar Leeuwarden, met een houten wereldbol. De makers van Metamorfose lieten een ceremonie plaatsvinden geïnspireerd door het werk van Escher, die vervolgens de Grote Verrassing in beweging zette: enorme dominostenen die het woord 'HET', hangend aan een hoge kraan, naar beneden liet zoeven. 

Hierna zagen bezoekers hoe een Doppenketting van 2134 meter en 53 centimeter lang van de top van de Oldehove afrolde en een groep kinderen in beweging zette, met hun voorstelling See fan bern. Diezelfde kinderen vormden vervolgens de erehaag voor Steven Pool en Anna Becker, het stel dat in het gemeentehuis het ja-woord naar elkaar uitsprak. Achter het gemeentehuis stond een rij vissers aan weerszijden van het Schavernek. Aan hun hengels hing een instabiel, houten bruggetje, waarover een acrobaat liep. Van deze Fiskers ging de kettingreactie verder langs een bijzondere foto-expositie waarbij mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (N.A.H.) in beeld werden gebracht. 

Na een verlicht Labyrint in poptempel Neushoorn en de schakel Levensloop, waarbij MBO'ers hun rol in een ieders dagelijks leven vertaalden naar een voorstelling, stond een rij vrijwilligers met een matras op hun rug gebonden gereed voor de Matrassendomino. Ze vielen om en zetten de Magneetdomino en Digidomino in beweging. 

Zaterdagavond ontstond op social media veel ophef over de Beestenrace van 8ste dag, die in eerste instantie gelopen zou worden door echte koeien. Zaterdagnacht werd daarom besloten om de koeien te vervangen door mensen in koeienpak. De race werd gelopen en tikte een Tompoucendomino aan, die helaas te kleverig bleek om vloeiend te verlopen. Via de Estafette en het Hondenparcours ging de kettingreactie verder bij de Caravan, die dankzij het harde werk van Heechterp-Schieringers in beweging werd gezet middels een waterrad. Jongeren van Jimmy's pakten de draad op met hun Bootcamp, waarna studenten van vereniging Osiris hun eigen Kruidenbitter destilleerden.

Stadskunstenares Jamila Faber speelde haar voorstelling Hoezee! Hoezee! en kinderen uit dagcentra van Talant verwonderden zich in een Tunnel van gekleurde doeken. Voor de Blokhuispoort voerden de mensen van Dream Karavaan een nieuw ritueel uit met Dromenvangers, en in de Blokhuispoort werd een wereldrecordpoging Boekendomino gedaan. Deze werd niet behaald. Op het plein voor dbieb zagen bezoekers een demonstratie van het IAG-Reflectiemodel bij Rad van Verandering. Boven de Zuidergrachtswal kruisten twee grote waterstralen elkaar en niet veel later voeren hier in hoog tempo twee boten, waarvan een Solarboot, onderdoor. Freerunners sprongen van de boot op de kade en renden richting de Mercuriusfontein, waar een houten kunstwerk instortte.

Op het Beursplein had een enorme mensenmassa zich verzameld rondom een echte F16, die in beweging werd gezet door een groep dansers onder begeleiding van choreografe Grietine Molenbuur. Bij de Willemskade vonden een fictief Proces-verbaal en Rechtszaak plaats, met een scenario dat geschreven was door Marten Winters, de Rechtbank en Anker & Anker Advocaten. 

Een indrukwekkende machine van schroot, gemaakt door kunstenaar Wim Warrink, rolde door de Prins Hendrikstraat, richting de Goldfishmachine, waar twee goudvissen de kettingreactie gaande hielden. 8ste dag werd besloten met de derde en laatste Goldbergmachine en een korte speech van Marten Winters, die alle deelnemers en bezoekers bedankte voor een dag die precies zo uitpakte als hij had gehoopt. 


Auteur

Redactie