Tsjerkepaad 2018 in Wirdum

Wirdum

Honderden Friese kerken zetten op initiatief van de Stichting Tsjerkepaad tijdens de zomermaanden (van 7 juli tot en met 8 september, red.) hun deuren op de zaterdagmiddagen wagenwijd open.

Ook in Wirdum doet men hier al jaren aan mee.

Gedurende de openingsuren van Tsjerkepaad staan gastvrouwen en –heren klaar om (indien gewenst) uitleg te geven over het ex- en interieur van het gebouw, de begraafplaats, het reilen en zeilen van de kerkelijke gemeente enzovoort. Natuurlijk bent u tijdens de erediensten op zondagmorgen ook welkom, daarvoor hoeft u niet te wachten tot de zaterdagen.

Als extra is er dit jaar tijdens Tsjerkepaad een expositie te zien van merklappen en letterdoeken, bijeengebracht door inwoners van Wirdum, Swichum en leden van de plaatselijke protestante kerk buiten Wirdum. De merklap kan bogen op een lange geschiedenis. In Nederland begon men halverwege de zestiende eeuw huishoudelijk textiel op grote schaal te merken als herkenningsteken. Dit merk bestond vaak uit de initialen van de eigenaar met daartussen het merk van de familie. Een familiemerk was een symbooltje opgebouwd uit rechte lijnen. Het merken van huishoudtextiel en kleding groeide uiteindelijk uit tot een heus modeverschijnsel. De meisjes van een gezin leerden het alfabet en andere figuren te borduren op aparte oefenlappen zodat zij konden helpen met het merken van stoffen. Deze oefenlappen werden vervolgens merklappen genoemd. Het oudste Nederlandse exemplaar dat bewaard is gebleven stamt uit 1608.

Op zaterdag 21 juli komt Aly van der Mark van 14.00 tot ongeveer 15.00 uur in de Fikarij iets vertellen over handwerken. Aansluitend geeft handwerkster Afke Siderius uitleg over eigentijdse letterlappen.

Daarnaast zullen op een viertal zaterdagen (7 juli, 21 juli, 11 augustus en 25 augustus) organisten, verbonden aan de vereniging Organum Fisicum, het prachtige monumentale orgel bespelen. Dit instrument bevat onderdelen van een orgel, dat van 1688–1690 werd gebouwd door Harmen Janszoon uit Berlikum. Bij de ingrijpende restauratie van de kerk in 1993 werd het orgel teruggebracht in de toestand van 1873.


Auteur

Redactie