Vijf sterren voor Oeds fan Fierwei

Leeuwarden

De Under de Toer-voorstelling Oeds fan Fierwei is nu al een succes te noemen. Het afgelopen weekend genoten 450 bezoekers in het hart van Friesland van de Friese variant op de bekende Odyssee van Homerus.

De reacties zijn lovend. ‘Fier skoart mei Oeds fan Fierwei’ stelt het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant geeft de voorstelling maar liefst vijf sterren.

,,We binne fansels út ‘e skroeven", lacht Piter Renia, voorzitter van Stichting Theatergroep FIER. ,,It is foar it earst dat wy as doarpkes mei inoar in iepenloftspul op poaten sette en dan fuort sa’n boppeslach. De kaartferkeap gong al sa hurd dat we besluten ha twa ekstra foarstellingen te jaan en dan no sokke reaksjes. It kin net better."

Oeds fan Fierwei neemt de bezoekers mee op reis in en rond de dorpen Friens, Idaerd, Eagum en Reduzum (FIER). Deels wordt men met bussen vervoerd, deels loopt men zelf door de landerijen naar de volgende theaterlocatie. Het is een reis vol humor, muziek, zang, prachtige kostuums en decors. Onder regie van Janneke de Haan werken zo’n tweehonderd inwoners van de dorpen mee aan het Friestalige schouwspel.

De voorstelling vertelt het verhaal van de thuiskomst van oorlogsheld Oeds (Odysseus). De feest­commissie is druk bezig met de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad 2018; de nieuwe fontein zal voor het eerst spuiten! Men heeft geen oog voor Oeds, die thuis zijn draai niet kan vinden, of zijn gezin. Het verhaal van Oeds spreekt terecht zo veel mensen aan. Het is nog altijd actueel: een man, gewond door de oorlog, moet tegenslagen overwinnen voordat hij weer in vrede met zichzelf en de wereld kan leven.

Oeds fan Fierwei is nog te zien tot en met 15 juli. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor 14 en 15 juli. Kaarten zijn verkrijgbaar via theatergroepfier.nl/kaartferkeap


Auteur

Redactie