Publiek komt in wereld grutto

Leeuwarden

De theater-, dans- en muziekvoorstelling Conference of the Birds vindt vanaf zaterdag plaats in een bijzonder ‘theater’: een enorm vogelnest, midden in de Groene Ster in Leeuwarden.

Het enorme vogelnest is bedacht door decorontwerper Ascon de Nijs en de opbouw is al in volle gang. 

Een doorgewinterde decorontwerper mag je Ascon de Nijs gerust noemen. Hij doet dit werk al vele jaren, en heeft het gros van zijn carrière gewerkt met Club Guy & Roni. Samen met het NNT speelt Club Guy & Rony Conference of the Birds, de muziekvoorstelling waarin ook honderden HaFaBra-muzikanten, componist/geluidskunstenaar Sytze Pruiksma en trompettist Eric Vloeimans te zien en horen zullen zijn.

Seance
Wanneer het publiek door de poorten van het theater, gemaakt van kaphout, is gelopen, waant het zich in een enorm vogelnest met een omvang van tachtig vierkante meter. De muren zijn ongeveer vier meter hoog. Op de grond liggen rode houtsnippers, die het gevoel van een soort seance oproepen. ,,Het is toch een conferentie waar de voorstelling over gaat”, licht Ascon toe. Een bijeenkomst waar het publiek ook deel van uitmaakt gedurende een uur. ,,Mensen zullen om zich heen kijken en denken: waar ben ik nou beland?”

Goede balans
Het publiek kijkt uit op een podium dat is bestemd voor de dansers en acteurs. De honderden muzikanten omringen het publiek. Ascon: ,,De muziek komt echt van alle kanten.” Voor de geluidstechnici levert dit een interessante klus op. Ten eerste omdat fanfares, brassbands en harmonie-orkesten zelden worden versterkt, ten tweede omdat alle muziek voor iedereen goed te horen moet zijn. ,,Dus niet dat de mensen die rechts staan, alleen van rechts te muziek meekrijgen. De technici moeten zorgen voor een goede balans.”

Nestgevoel
Als verlenging van het grote podium, is er nog een eilandje met een kleiner nest in het water. Dit is verbonden met het podium verbonden is. Dit symboliseert de trek van de vogels, waarover het verhaal gaat. Het is de enige opening die het publiek zal zien, voor de rest is het decor helemaal dicht. ,,Mensen krijgen als het goed is een nestgevoel”, verwacht Ascon. ,,En ze komen echt in de wereld van de grutto. Dat is het idee achter dit ontwerp.”

Beeldende kunst
Met dit decor wil Ascon een groot gebaar maken. ,,Iets wat bijna beeldende kunst is. Wat er zowel bij daglicht als bij duister effect heeft.” Hij is er maanden mee in de weer geweest, en kan niet wachten om het resultaat te zien. “Mijn première vindt plaats als alles is opgebouwd en ik het in life size zie. De hele tijd zie ik mijn werk in het klein. Om het dan op werkelijke grootte te zien, is magisch.”

Kijk voor meer informatie op: www.friesland.nl/nl/agenda/3266814993/conference-of-the-birds

Tekst: Martine van der Linden


Auteur

Redactie