Draaiorgelfestival in de Prinsentuin te Leeuwarden

Leeuwarden

De Prinsentuin in Leeuwarden is zondag 8 juli weer het decor van een gezellig draaiorgelfestival. In het stadspark zijn van 13.00 tot 17.30 uur negen draaiorgels te bewonderen.

Het festival wordt georganiseerd door de landelijke vereniging Kring van Draaiorgelvrienden, in samenwerking met orgelliefhebbers uit de regio. Dit festival wordt al vele jaren in Leeuwarden georganiseerd. 

Friesland kent nog steeds een rijke draaiorgelcultuur. Diverse exploitanten komen regelmatig met hun orgel op straat of op de kermis. Een aantal van hen verzorgt deze exploitatie beroepsmatig, anderen hebben een orgel als hobby. Uiteraard zijn in de Prinsentuin enkele van deze Friese draaiorgels te bewonderen.

De orgels zullen vanaf 13.00 uur op diverse locaties in de Prinsentuin te zien en te beluisteren zijn. De toegang tot het evenement is, zoals altijd, gratis.

Dit jaar ligt de nadruk op orgels die muziek verzorgen in andere media. Zo is er de 35'er Voigt van Riddering, waarvan muziek wordt gespeeld in het computerspel Roller Coaster Tycoon bij de carrousel. En het draaiorgel De Dolores is elke zaterdag te horen op de zender Qmusic. Maar in feite zijn alle aanwezige orgels bijzonder, zoals de Lange Gavioli uit Utrecht, het geheel gerestaureerde draaiorgel De Fruitschalen (stadsorgel Leeuwarden) en De Pansfluiter uit Gouda. Laatstgenoemde is een van de zeven draaiorgels die op de lijst van beschermd cultureel erfgoed (Wet Behoud Cultuurbezit) staan.

De Kring van Draaiorgelvrienden zet zich sinds 1954 op diverse manieren in voor het behoud van draaiorgels en het wekken van belangstelling voor deze instrumenten bij het grote publiek. Het organiseren van draaiorgelevenementen in het hele land is een belangrijke manier om deze doelstelling te realiseren. Meer informatie over de vereniging vindt u op www.draaiorgel.org.
 


Auteur

Redactie