Stadswandeling: in de voetsporen van Dirk van Erp

Leeuwarden

Een speciale wandeling ter ere van Dirk van Erp (1862-1933) wordt op zondag 1 juli georganiseerd door Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Tijdens deze anderhalf tot twee uur durende stadswandeling beleeft u het Leeuwarden uit de tijd van een van de beroemdste koperslagers van Amerika. 

Kookwinkel Van Erp aan de Nieuwestad is een begrip in Leeuwarden en omstreken, maar wie kent Dirk van Erp? Deze geboren en getogen Leeuwarder koperslager was destijds het zwarte schaap van de familie. In 1882 werd hij wegens poging tot diefstal en medeplichtigheid aan heling veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in de Bijzondere Strafgevangenis, tegenwoordig Blokhuispoort. Na zijn jarenlange gevangenschap vertrok Van Erp in 1890 naar Amerika om een nieuw leven te beginnen. Hij vestigde zich in Californië en maakte al snel naam als koperslager in de Arts and Crafts Movement. In het Pier Pander Museum (Prinsentuin 1b) is momenteel een expositie te zien, met enkele speciaal uit San Francisco overgevlogen objecten van Dirk van Erp.  

Tijdstip van aanvang: 14.00 uur en deelname kost €3.50 per persoon.
Er is ruimte voor maximaal twintig deelnemers en opgave vooraf wordt aanbevolen via historischcentrum@leeuwarden.nl of 058-2332350.


Auteur

Redactie