Leeuwarden staat op z’n kop tijdens Grutsk

Leeuwarden

Meer dan 2018 amateurmuzikanten, -dansers en -zangers zetten op zaterdag 30 juni de binnenstad van Leeuwarden volledig op z’n kop tijdens ‘Grutsk’.

Gedurende dit volledig gratis megafestival kunnen liefhebbers van muziek, zang en dans genieten van de optredens van tientallen Friese showkorpsen, fanfares, koren, dansgroepen en artiesten. Ze doen dat overdag op vijf podia, maar er zijn ook parades en een ‘kleintje Taptoe Leeuwarden’. Grutsk wordt afgesloten met een avondshow op het hoofdpodium van CityProms met optredens van Elske DeWall, het bekende strijkensemble Fuse, tientallen slagwerkers, top-brassbands en -showorkesten, de Jouster Fanfare, het NNJO en Iris Kroes.

Optredens in de hele binnenstad
De optredens van de tientallen verenigingen vinden plaats door het hele centrum van Leeuwarden. Al vanaf tien uur ‘s ochtends zijn er muziekoptredens op het CityProms podium op het Wilhelminaplein. Daarna verspreiden de verenigingen zich door de hele binnenstad. Overdag krijgen orkesten, fanfares, ensembles en koren de kans om op het hoofdpodium en op popup-spots in het centrum van zich te laten horen. Zo is er muziek en zang te horen in de Prinsentuin, het Gouveneursplein, het Waagplein en het Mata Hari Plein. Op het Wilhelminaplein komt een spectaculaire Vancore Drumbattle met zes slagwerkgroepen.

Kleintje Taptoe Leeuwarden
Tussen 14.00 en 17.00 uur is er op het Oldehoofsterkerkhof een Taptoe. Daarmee keert Taptoe Leeuwarden voor een keer terug op de plek waar het allemaal begon. Tijdens deze gratis taptoe zijn er showoptredens van CMH Menaldum, de Graham Lowlanders, Jeugdkorps Pasveer, Takostu Stiens, Jong Takostu, Jong Advendo, Sternse Slotlanders. Het Pasveerkorps toont in de finale voor het eerst hun nieuwe uniform aan het grote publiek tijdens een bijzonder optreden. 

Streetparades 
Vanaf 18.00 uur zijn er vier themaparades door het centrum van Leeuwarden. Er is een vaandel- en vlaggenmars, een straatparade voor marchingbands en een showparade voor showkorpsen. Tegelijkertijd laten mars- en muziekkorpsen tijdens ‘Living History’ zien waar ze hun bestaansrecht aan ontlenen. 

Spectaculaire avondshow
Knallende afsluiter is een grote avondshow waarin duidelijk moet worden hoeveel kwaliteit er in de noordelijke amateurverenigingen rondloopt en waar dat talent toe kan leiden. Meervoudig landskampioen Brassband De Bazuin treedt op met Iris Kroes, terwijl meer dan zestig muzikanten van Friese malletbands en later ook Brassband Soli Brass een crossover doen met Elske DeWall. De verschillende parades krijgen het podium en het Noord Nederlands Jeugd Orkest treedt op met vioolensemble Fuse, bekend als huisorkest van tv-programma Podium Witteman. Het slotspektakel is gratis toegankelijk. Het begint om 19.00 en eindigt om 23.00 uur. Daarna is er nog een afterparty met T-Brass, Almondegas en Mailbox in Neushoorn.

Never Ending Orchestra en CityProms
Grutsk is een onderdeel van het Never Ending Orchestra. De organisatie bundelt de krachten met City Proms. Zo vindt een groot deel van het programma plaats op het CityProms podium. De organisatie van Grutsk is in handen van de Friese muziekbond OMF en de stichting Proud Event, bekend van Proud on Stage. 

Grutsk vindt plaats in de hele binnenstad en is gratis toegankelijk. Er zijn optredens van 10.00 tot 23.00 uur en daarna begint de afterparty. Meer informatie over alle deelnemers is te vinden op www.grutsk.fr.


Auteur

Redactie