Muzikaal verrassende Balkanian Buzz op WTTV

Leeuwarden

Wie bij muziek uit Centraal of Oost-Europa denkt aan folklore, of de zogeheten Balkanbeats, staat op het punt om verrast te worden.

De scenes op de andere helft van het continent broeien al jaren, zij het in het Westen nog redelijk onbekend. Dankzij social media en online streaming is er van een kloof tussen Oost en West, zeker muzikaal gezien, nauwelijks meer sprake. Maar zoals ieder land en regio cultureel getekend wordt door de sporen van haar geschiedenis, met muziek als universele uitingsvorm, zal je merken dat de nieuwste muziek uit de Westelijke Balkanlanden al decennia aan illustere voorgangers heeft. En dat deze nieuwe ‘Balkanian Buzz’ oude en nieuwe stijlen vertaalt naar tegendraadse alternatieve rock die grenzen overstijgt.   

Nieuwe generaties 
Eind jaren zeventig, ten tijde van het IJzeren Gordijn, ontstond er al een eigen punk, new wave en Yugorock beweging in het Oosten die tot op de dag van vandaag populair is in de nu onafhankelijke republieken. Dertig jaar later, als Joegoslavië na een roerige oorlogstijd in zes staten is verdeeld, staan opnieuw tientallen bands op in de grote steden van voornamelijk Servië, Kroatië en Slovenië. In Belgrado treffen bands en publiek elkaar in het leegstaande BIGZ: de enorme voormalige staatsdrukkerij. Het wordt het hart van de nieuwe alternatieve scene. In een stad waar de ruïnes van de bombardementen van 1999 nog overal zichtbaar zijn, wordt er door deze nieuwe generatie bands muziek gemaakt: breekbare post-punk en alternative rock die je dreigend tegemoet komen. 

Repetitor
Aan de voet van deze nieuwe beweging staat de Servische band Repetitor, geformeerd door Milena Milutinović, Boris Vlastelica en Ana-Marija Cupin. Sinds 2006 weten ze overal waar ze spelen een trouwe schare fans mee te nemen. Hun debuutalbum werd in 2008 lovend ontvangen door critici. Mooier dan recensent Dragan Ambrozić het verwoordt kan haast niet: “[…] de rituele gitaartrans die het album beëindigt, in de wolk van het hectische geluid waarin de luisteraar verdwaald is, achtergelaten in een wrede verwarring waarin de overlevenden anders zijn.” Repetitor staat vandaag nog steeds als een huis en is dé vaandeldrager van de alternatieve scene in voormalig Joegoslavíë. Ze touren reeds door heel Europa, Rusland en China. 

De ‘scene’
Na een brute ontruiming door knokploegen verdwijnt BIGZ als creatieve broedplaats. Het leidt in 2016 tot het ontstaan van een nieuw thuishonk: Kvaka22, mede opgericht door Ana-Marija van Repetitor. Hier komen de creatievelingen tegenwoordig samen. Toonaangevende bands als Ti, Dogs in Kavala en Straight Mickey and the Boyz kennen hier ook hun basis. Heel bijzonder is de grensoverschrijdende impact van deze nieuwe scenes. De bands vinden elkaar waar dat ten tijde van de oorlog onmogelijk leek. Dat deze beweging nog niet helemaal tot het Westen is doorgedrongen, dáár lijkt verandering in te komen. De afgelopen tien jaar heeft een en ander zich zo ontwikkeld dat deze Balkanian Buzz zich makkelijk kan meten aan de Scandinavische Nordic Vibes van de afgelopen jaren. En natuurlijk zie je daarom een allesvernietigend optreden van Repetitor op Welcome to the Village! 

Welcome to the Village
Welcome to the Village (WTTV) vindt van 19 tot en met 22 juli 2018 plaats op De Groene Ster (Leeuwarden). Kijk voor meer informatie op: welcometothevillage.nl


Auteur

Redactie