Alde Leije krijgt z’n eigen openluchtspektakel 

Alde Leije

Alde Leije spreekt deze zomer een aardig woordje mee als het gaat om activiteiten in het kader van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018.

Op 28 en 29 juni wordt op het sportveld in dit dorp onder de naam 'Ald sear, Nij lijen' een tweedaags openluchtspel over het voetlicht gebracht waarin cultuur en geschiedenis hand in hand gaan. Toneelvereniging De Plankeprikels is inmiddels druk bezig met de repetities. ,,De acteurs groeien met de dag in hun rol,’’ vertellen regisseur Alfred Miedema en bestuurslid Gerrit Tijsma van de toneelclub enthousiast. 

Hilda Talsma

Het stuk is geschreven door Hilda Talsma en zij heeft zich laten inspireren door de kleurrijke historie van haar dorp. Het zal niet bij iedereen bekend zijn, maar ooit stond Alde Leije bekend als het Sodom en Gomorra van Friesland. Tijsma: ,, Alde Leije was een havenplaats, want het lag aan de Middelsee en telde minstens vier kroegen. Het dorp had een losbandige gemeenschap van mensen die bij wijze van spreken waren uitgespuugd door de grote omliggende plaatsen. Dan hebben we het over de tijd van zo rond zestien- en zeventienhonderd. Mannen en vrouwen die niet konden of wilden leven naar de regels van de hoofdplaatsen werden vaak naar deze uithoek verbannen. Zo ontstond een kleurrijke verzameling inwoners.’’ 

Dorpsfeest

Miedema: ,,We spelen het stuk ten tijde van het jaarlijkse dorpsfeest in Alde Leie. De feest- en schiettent en de zweefmolen zijn niet alleen het decor,  maar hebben ook een centrale rol in het stuk. Ik wil niet teveel over de inhoud verklappen, maar  het dorpsfeest wordt opgeschrikt door  twee historische dorpsfiguren: Arjen Roelofs en Freerk van Hallum. Twee mannen die uit een ver verleden komen en plotseling in deze tijd worden neergezet. Daar worden ze geconfronteerd met het nieuwe leven. Ze komen met een opdracht die wel eens grote gevolgen voor het dorp zou kunnen hebben. Met de eindboodschap ,laat het dorp zoals het is,’ haken we ook mooi in op de ,Mienskip-gedachte’ van Culturele Hoofdstad.’’  

Mooi spektakel

'Ald sear, Nij lijen' belooft een mooi spektakel te worden, want totaal zullen  25 mensen op het podium staan. Er is een decor van 14 meter en de muziek is voor een deel live. ,,Een echte dorpsaangelegenheid,’’ benadrukken Miedema en Tijsma. ,,Alle acteurs en actrices komen namelijk uit Alde Leije. Het is dus echt een stuk voor en door Alde Leijsters.’’ Voor toneelvereniging De Plankeprikels is er trouwens ook nog sprake van een mooi primeur, want in de jarenlange traditie van toneeluitvoeringen is dit de eerste maal dat er in de openlucht wordt gespeeld. 

Reserveren van kaarten kan via de Facebookpagina De Plankeprikels en bij 
Maria 06 53 54 47 15.  
 


Auteur

harry.de.jong