Stileven | Wat een kleine man kan – met liefdevolle mensen om hem heen

Leeuwarden

Over de moed van een jongen en zijn liefsten.

Ik vertelde jullie recentelijk over Gerrit de Vries, die dappere dertienjarige jongen, die wist dat hij dood zou gaan, hoopte dat hij niet te veel pijn zou hebben en dat zijn mem na z'n dood niet te lang zou huilen. Hij geloofde niet in god, wel in vuurwerk. Hij is onlangs overleden.

Gerrit is gecremeerd. Zou hij daar zelf voor gekozen hebben? vroeg ik me af. Ik trof zijn opa, toen kon ik het vragen. En het klopt. Gerrit is zelfs van tevoren met mem en beppe naar het crematorium geweest. Om te kijken.

Ik hou niet zo van dat woordje 'held', maar ik geloof dat dit wel ongelooflijk heldhaftig is. Van zijn mem, z'n beppe en van Gerrit zelf.

Wat een moed. Wat een kleine man kan – met liefdevolle mensen om hem heen.


Auteur

Redactie