Stileven | Befrijdingsfestival is vervangen door Bevrijdingsfestival

Leeuwarden

Ilco van der Linde, destijds vijftien jaar, kwam lang geleden met het idee: hij wilde een bevrijdingsfestival op 5 mei.

Zijn vader begreep hem en gaf z'n zoon honderd gulden, die huurde bevriende bandjes in en het eerste festival was een feit. Het bevrijdingsfestival groeide uit tot een massale viering van de mensenrechten. Dat wilden wij-van-Tûmba ook in Fryslân. Maar hoe pak je zoiets aan?

Wij nodigden Ilco uit. Hij gaf ons tips en we discussieerden over de naam. Echt Fries zou zijn: Befrijingsfestival. Vond Ilco wel geinig. Ik niet. Ik vond het lenig-Friese Befrijdingsfestival passender, met een Nederlandse d en een Friese f. Dat werd het. Maar onlangs is die Friese f veranderd in een v. En het Friese kapje op de u in het logo van Tûmba is ook weg. Daar gaat mijn bijdrage aan de geschiedenis. Jullie denken dat ik dit ironisch bedoel.


Auteur

Redactie