Stileven |Verzet begint niet met grote woorden

Leeuwarden

Verzet is het thema op 4 en 5 mei.

Een prachtig thema, want als we ons verzetten tegen onrecht, dan eren we de mensen die vermoord zijn door de nazi's. En als we de vrijheid vieren ook. Dan is het Befrijdingsfestival meer dan een verzetje.

Maar we hebben het afgeleerd om ons te verzetten. Eerst leren we kinderen lopen en praten en daarna moeten ze stilzitten en hun mond houden. En als er dan later iets gebeurt dat moed vereist, sta je er bij en kijkt er naar. Een collega wordt gepest en je zwijgt. Een buurkind wordt mishandeld en je doet niks.

Remco Campert dicht: Verzet begint niet met grote woorden / maar met kleine daden / Jezelf een vraag stellen / daarmee begint verzet / en dan die vraag aan een ander stellen.

Verzet is dus een vraag. Aan jezelf. En dan eerlijk antwoorden.


Auteur

Redactie