“Ik krijg kippenvel als ik Kroke hoor”

RYPTSJERK

Ze hebben op uitnodiging van Steven Spielberg opgetreden tijdens de reünie van de Schindler-Joden in Israël, en op 24, 26 en 27 mei treden ze op in de kerk van Ryptsjerk. We hebben het over de Poolse muziekvirtuozen van Kroke.

,,Veel mensen kennen ze niet”, vertelt Hans van Buuren uit Ryptsjerk. ,,Maar ze zijn werkelijk wereldberoemd. En druk. Momenteel toeren ze door China, hun tourschema is bomvol.”

Toch komt Kroke eind mei naar Ryptsjerk. Het optreden maakt deel uit van het Under de Toer-project Yn it Skaad fan ‘e Toer, waarvan Hans artistiek leider is. Deze voorstelling, die in oktober plaatsvindt in Ryptsjerk, vertelt het verhaal van Antje van Uylenburgh, zus van Rembrandts vrouw Saskia. Naar verluidt is zij in de kerk van het dorp begraven met een schat in haar graf.

Hans: ,,Wat doet zo’n gerucht met het dorp? Er zijn inwoners die het graf willen openbreken, en er zijn mensen die dat niet willen. Daarover gaat de voorstelling.”

Omdat het een Under de Toer-project betreft, moet er een duidelijke link zijn met een ander Europees land. Antje was getrouwd met een Pool genaamd Johannes Maccovius. ,,Een flamboyante man die veel zoop en ze vaak uit bordelen in Harlingen hebben moeten halen. En hij was kerkelijk dissident.”

Maccovius bracht Hans op het idee om Kroke erbij te betrekken. ,,Twintig jaar geleden heb ik een deel van hun tour begeleid. Ze traden toen onder andere op tijdens North Sea Jazz en in het Concertgebouw. Het was lang geleden dat ik contact met ze had, maar toen ik ze voor ons project in Ryptsjerk belde, was het als vanouds.”

Kroke bestaat uit drie muzikanten die elk heer en meester zijn op hun eigen instrument. De een speel viool, de ander contrabas en de derde accordeon. ,,In het begin was het echt klezmer wat ze speelden. Maar ze laten zich erg inspireren door de landen die ze bezoeken. Zo hebben ze een heel eigen muzieksoort ontwikkeld.

Nog steeds hoor je nog wel een beetje klezmer, maar invloeden uit bijvoorbeeld het Oosten en Portugal zijn ook duidelijk te horen. Als mensen hun liedjes opzoeken op internet, weet ik zeker dat ze aangenaam verrast zullen zijn door de kwaliteit van hun muziek.”

Kroke treedt op in het laatste weekend van mei, waarin ook het Maaitiidsevenement plaatsvindt, georganiseerd door Pytsje Cuperus. Dit jaar staat dit evenement in het teken van Yn it Skaad fan ‘e Toer. Er vindt een theatrale dorpskuier plaats, waarbij deelnemers leren over het leven van Antje van Uylenburgh. Deze wandeling eindigt met haar begrafenis, waarna de voorstelling in oktober weer verdergaat in 2018.

Naast deze kuier zijn er meer activiteiten. Bijvoorbeeld workshops gegeven door de drie heren van Kroke. ,,Die geven ze in samenwerking met Martin Beekman. Een unieke kans voor muzikanten in deze regio om hieraan mee te doen, en te werken met deze mannen die over de hele wereld geprezen worden.

Daarnaast wordt de muziek die uit deze workshop ontstaat in oktober weer gebruikt voor de voorstelling. De jongens van Kroke zijn erg enthousiast over dit idee. Ze hebben er echt zin in.”

Hans zelf verheugt zich overigens ook enorm op de komst van Kroke. Hij kan niet wachten om de heren weer live te horen spelen. ,,Ik krijg altijd kippenvel als ik ze hoor. Voor mij is de komst van Kroke net zo groot als voor veel anderen de komst van de reuzen van Royal de Luxe, later dit jaar in Leeuwarden.”

Kaarten voor het concert van Kroke, de theatrale kuier en de voorstelling in oktober staat op www.ynitskaadfanetoer.nl. Hier is ook het complete programma te vinden van het Maaitiidsevenement.

Tekst: Martine van der Linden