Art Tour Leeuwarden 2018: Landschappen, luchtschappen en waterschappen

Leeuwarden

Deel 2 van Art Tour Leeuwarden genaamd ‘de Reis’ werd 20 april jl. geopend in de kelder van het stadhuis. Gelijktijdig werd de opening van de expositie van Gea Koevoets, één van de exposanten van deze tour, gevierd.

Ed van Dijk, organisator van Art Tour Leeuwarden 2018, zegt dat de kunstenaars vrij waren in hoe ze het thema ‘de Reis’ wilden invullen. ,,Dat kon letterlijk zijn, van de ene naar de andere plek zoals bijvoorbeeld Connie Harkema die Fryslân in Europa schilderde, of een beweging (zoals het water en het zand op het wad op de foto’s van Schiermonnikoog van Luca Solari). Doet Boersma verbeeldde een reis naar de kern, en dan vooral in de natuur. Maar ook in je hoofd kun je op reis gaan, bijvoorbeeld op zoek naar stilte (Wim Reimert), of naar geluk (Hilda van der Veen).”

Gedichten en sloopmaterialen
,,De kunst hoeft, naast het thema dat natuurlijk heel breed is, niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Het is niet allemaal kunst uit eenzelfde stroming of van hetzelfde soort materiaal. Zo zijn er realistische doeken, maar ook abstracte of zelfs enigszins magische doeken. Ook maken de kunstenaars naast linnen en verf, soms gebruik van gedichten in hun schilderijen (Connie Harkema), gebruiken ze foto’s, of sloopmaterialen (Tineke Szarzinsky, Ron Posthuma (foto), Marsja van der Ven), voor hun beelden. Het overgrote deel van de kunstenaars komt uit Fryslân.”

2000 afgekeurde golfballetjes
Vanwege het betere weer kan nu ook buiten geëxposeerd worden. Dit betreft dan vooral de beelden, gemaakt van sloopmaterialen. Tineke Szarzinsky maakte vreemde vogels en samen met Anke Branderhorst een kunstwerk met 2000 afgekeurde golfballetjes. Deze worden geëxposeerd bij de golfbaan bij de Groene Ster. Tevens wordt bij een aantal binnentuinen van onder andere horecagelegenheden geëxposeerd. Er zijn negentien locaties van de Art Tour waar in totaal 25 kunstenaars aan mee doen.

De hemel is overal blauw
Gea Koevoets opende dus samen mét de officiële opening de Art Tour. Als onderschrift heeft ze een spreuk van Goethe: ,,Men hoeft de wereld niet rond te reizen om te begrijpen dat de hemel overal blauw is.” Ze legt uit waarom: ,,Eigenlijk houd ik zelf niet zo van reizen, ik blijf het liefst in Friesland. De luchten zijn een stap in de ontwikkeling van mijn werk. Waar eerder de dikke lagen verf in de landschappen waren, is de verf in de luchtschappen veel dunner en kleurrijker. Mijn werk ontstaat vanuit de geest.” Of de luchten echt alleen maar Fries zijn laat ze aan de kijker over.

Huub Mous, voormalig directeur van Keunstwurk, opende de expositie. Hij haakte in op de uitspraak van Goethe en had het over diens zonneklep die hij droeg vanwege het licht. Er was meer licht in zoals Mous het noemt de ‘mindscapes’. De leegte wordt gevuld met meer licht, liefde. 

Informatie over de Art Tour Leeuwarden 2018, de exposanten en de plattegrond van de locaties, vindt u op de website www.artconnectionexpo.nl

Tekst: Jantsje Walstra


Auteur

Redactie