Van der Tuuk houdt lezing over waan van de dag

Leeuwarden

Edward van der Tuuk, vaste docent van de HOVO Senioren Academie en deskundig filosoof, neemt de hoofdrol voor zijn rekening tijdens de jaarlijkse vrijmetselaarslezing in de Doopsgezinde kerk.

Dagelijks worden we blootgesteld aan enorme hoeveelheden informatie. Het valt niet mee om al deze informatie op waarde te schatten; zeker niet als diverse aanspraken op 'de feiten' elkaar tegenspreken, en de wereld verdeeld lijkt in verschillende kampen met elk hun eigen waarheid. Het gezag van de journalistiek is tanende, evenals dat van de wetenschap en de politiek. Naast nep-nieuws wordt er gesproken over nep-parlement, nep-rechters, nep-wetenschap, etc.

Sinds de opkomst van de informatiemaatschappij leven we in toenemende mate in een 'virtuele werkelijkheid' die geen directe aansluiting heeft met ons eigen leven. Om ons te weer te stellen tegen de 'waan van de dag' zouden we wellicht minder moeten vertrouwen op objectieve kennis en moeten leren te vertrouwen op de ervaring die we zelf opdoen. Kunnen we, in interactie met anderen, leren de wereld met  wijsheid en vertrouwen tegemoet te treden? 

Het jaarlijks evenement in de Doopsgezinde kerk, aan de Wirdumerdijk 18 te Leeuwarden, begint woensdag 25 april om 20.00 uur. Belangstellenden worden verzocht zich via info.loge282@vrijmetselarij.nl aan te melden.


Auteur

Redactie