Bilderdijkflat staat open voor plannen nieuw Cambuur Stadion

LEEUWARDEN

De plannen voor een nieuw Cambuur Stadion in het WTC-gebied zijn gesmeed. Maar hoe kijkt men aan tegen de komst van het stadion?

Jan Bleijinga (foto) zit in het bestuur van de vereniging Bilderdijkflat. Het monumentale gebouw ligt pal naast het WTC-terrein en daarom volgt hij samen met de andere bestuursleden de plannen omtrent de vernieuwing van het gebied al vanaf het eerste uur. ,,Het gaat erom dat wij als bestuur van de vereniging de belangen van bewoners vertalen. Ik ben hier 38 jaar geleden komen wonen. Toen was het nog een oase van bomen en rust. Over het algemeen is het hier heel prettig wonen. En dat willen wij natuurlijk zo houden”, aldus Bleijinga.

Toen de gesprekken eenmaal begonnen te lopen bleek dat er naast een stadion nog veel meer naar het WTC-terrein zou komen. ,,Dat was wel even schrikken. Het moet hier geen tweede Centrale worden. Dat past hier niet. De Mc Donald’s zou vlak voor onze straat komen, maar deze is door gezamenlijk overleg ietsjes opgeschoven. Daarnaast komt er een sloot tussen de wijk en het terrein. Hierdoor hopen wij de supporters zoveel mogelijk uit de groenafscheiding te houden. Ook zou er een bus gaan rijden over het terrein, maar dit vonden wij onzin. Aan de Slauerhoffweg en de Heliconweg zit een bushalte. Daar kunnen mensen ook prima opstappen. Daardoor is de buslijn over het terrein ook niet doorgezet. De aanlevering van goederen aan de supermarkt en bouwmarkt gaat straks door middel van een sluis. Hierdoor is er minder overlast. Allemaal mooie dingen die wij in de gesprekken hebben bereikt. Je kunt geen buren tegenhouden, maar je moet er wel mee kunnen leven. Als je van beide kanten uit een positieve insteek hebt dan kom je ergens.”

De gesprekken met de gemeente zijn altijd goed verlopen. ,,Je kan niet de hakken in het zand zetten. Dat stadion komt er en dan is het bekijken waar de pijnpunten zitten. En van daar uit zijn wij constructief de gesprekken gaan houden. Soms waren er wel hevige discussies, maar ook daar kwamen altijd oplossingen voor vanuit de projectleiding. Daarom wil ik graag mijn waardering uitspreken voor de projectleider vanuit de gemeente. Hij zou een lintje moeten krijgen”, grapt Bleijinga.

Toch zijn er nog enkele punten waar Bleijinga zich zorgen over maakt. ,,Het parkeren blijft een zorgpunt. Daarnaast hoop ik dat de kinderen genoeg ruimte houden om te spelen. Het ziet er nu allemaal wel positief uit, maar de praktijk moet uitwijzen of de beloftes waar worden gemaakt. Ik ben er nog niet gerust op dat de plannen allemaal goed terecht komen. Het traject gaat erg snel. We moeten mee in de vaart der volkeren en we willen ook graag meewerken. Ik blijf altijd zeggen als niemand heeft gelogen, moet het allemaal op de juiste plek terecht komen. Ik kijk dan ook uit naar het moment dat alles goed op papier staat, en dat iedereen trots kan zijn. Maar men moet wel op de centen blijven passen”, besluit Bleijinga.