Street Art Tour vanaf Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden

Leeuwarden

A Guide to Leeuwarden organiseert op zaterdag 7 april weer een 'Leeuwarden Street Art Tour'.

De stadswandeling begint om 14.00 uur op het Oldehoofsterkerkhof (tegenover de Oldehove). Deze stadswandeling is ook een Free Tour, je mag aan het einde van de tour zelf bepalen wat je de tour waard vindt middels een vrijwillige bijdrage. 

De enthousiaste gidsen van A Guide to Leeuwarden leren je om Leeuwarden van een andere kant te bekijken. Men kijkt voorbij de historische bezienswaardigheden om in donkere stegen, op regenpijpen, prullebakken en verlaten panden de mooiste straatkunst te bewonderen. Denk daarbij aan stickers, posters, graffiti en muurschilderingen. Tijdens deze wandeling worden tevens een aantal oude muurreclames getoond.

In steden als Hamburg of Berlijn struikel je soms over de straatkunst. In Leeuwarden moet je er een beetje meer naar zoeken. Maar ook hier zijn hele goede artiesten en hun straatkunst verdient vaak een groter publiek. Daarom is het juist zo leuk om mee te lopen met een gids die je laat zien waar je moet kijken. ,,Het is zelfs voor Leeuwarders heel verrassend", zei een bezoeker na de vorige Street Art Tour. ,,Het maakt dat ik nog beter om me heen kijk dan ik al deed."

A Guide to Leeuwarden organiseert elke week een Friese Verhalen Tour op vrijdag om 15.00 uur en zaterdag om 12.00 uur een Leeuwarden Free Tour. Vanaf 14 april komt er elke zaterdag om 14.00 uur een Culturele Hoofdstad Tour. Op beide dagen wordt er een andere route gelopen en vertelt men andere verhalen. Op zaterdag om 12.00 uur is er ook een extra gids aanwezig om ook een Engelstalige tour aan te bieden en om 16.00 uur op zaterdag wordt er een Duitstalige tour aangeboden. Hiernaast worden er met enige regelmaat thema stadswandelingen gegeven zoals de Street Art Tour, Biertour, Mata Hari Tour en de elfstegentocht. Op tripadvisor zijn deze stadswandelingen op basis van recensies van bezoekers de best gewaardeerde tours van Leeuwarden.

De stadswandeling is een Free Tour wat betekent dat je niet van te voren een vast bedrag hoeft te betalen. Deze stadswandeling is zo voor iedereen toegankelijk. Natuurlijk willen de gidsen wel wat verdienen met deze tours, daarom is er aan het einde van de tour de mogelijkheid om de gids een donatie te geven. Zo kan je zelf bepalen wat je de tour waard vindt.

De Leeuwarden Street Art Tour wordt een paar keer per jaar georganiseerd. De eerst volgende is op zaterdag 7 april en begint om 14.00 tegenover de Oldehove op het Oldehoofsterkerkhof. Bij voldoende opkomst zal er een Nederlandstalige en een Engelstalige groep gemaakt worden. Aanmelden kan via de website: www.aguidetoleeuwarden.nl/streetarttour-nl. Er is plaats voor maximaal twintig personen per groep.


Auteur

Henk Albers Redacteur