Dolf Verroen opent eerste zwerfboekkast Leeuwarden

Leeuwarden

Zwerfboekkasten met klassieke kinder- en jeugdboeken duiken vanaf maandag 2 april op in Leeuwarden.

De eerste kast wordt geplaatst in MeM, het tijdelijke paviljoen van Afûk/Lân fan taal in de Prinsentuin. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ), initiatiefnemer, heeft de bekende jeugdboekenschrijver Dolf Verroen uitgenodigd om de openingshandeling te verrichten. Hij leest maandag 2 april ook voor.

Jong en oud is op Tweede Paasdag om 14.00 uur welkom in Obe, aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Na een welkomstwoord van SGKJ-voorzitter Jant van der Weg, leest Dolf Verroen – bekend van klassiekers als ‘De kat in de gordijnen’ en ‘De prins op het witte paard’ (met Thé Tjong-Khing) – voor uit ‘De prinses en de paradijstuin’. Ook vertelt Verroen over zijn onvergetelijke leeservaring en wat dat te maken heeft met het feit dat hij al jaren in Friesland woont. Aansluitend kunnen kinderen en (groot)ouders hun onvergetelijke leesmoment delen. Alle aanwezigen kunnen daarna meewandelen naar paviljoen MeM livingroom of languages in de Talentuin. Hier opent Dolf Verroen officieel de eerste zwerfboekkast met klassiekers en wordt een hapje en drankje aangeboden. Einde programma: 15.00 uur.

Cultureel erfgoed

Zwerfboekkasten die gevuld zijn met klassieke kinder- en jeugdboeken zijn nieuw in Nederland. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur vraagt met dit project aandacht voor het oude kinderboek als onlosmakelijk deel van het Nederlandse en Europese culturele erfgoed. De ‘swalkboeken’ zijn bestemd voor kinderen en volwassenen/ouderen die de boeken zelf lazen als kind. In de klassieke kinder- en jeugdboeken weerspiegelen zich de tijden. Van april tot oktober kunnen alle jonge en jong gebleven bezoekers van MeM een zwerfboek lezen of meenemen. 

Voorleesprogramma

Aanvullend is er tijdens de ‘Deropút mei heit & mem’-dagen in de Talentuin een voorlees- en vertelprogramma met accenten op boeken die ook nu nog actueel, spannend en leesbaar zijn. Dit vindt telkens van 14.00 en 15.00 uur plaats in Obe. Dit initiatief van de SGKJ, samen met kinderboekenmusea KBH te Winsum en StOK te Lochem, wordt gesteund door de provincie Fryslân/Lân fan taal, OWB, RCOAK en Sluyterman van Loo.


Auteur

Henk Albers Redacteur