Vrijwilliger in 2018 is reuze leuk

Leeuwarden

De Reuzen zijn in aantocht. In augustus komen de giganten van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe naar Leeuwarden.

Het spektakel trekt vermoedelijk enkele honderdduizenden mensen. Wie verzekerd wil zijn van een plek op de eerste rij, kan zich melden als vrijwilliger. ,,Het wordt een onvergetelijke ervaring”, zegt Claudia Woolgar van Leeuwarden-Fryslân 2018.

In het spoor van De Reuzen komt een flinke crew uit Frankrijk naar Friesland. Maar om de hele show op 17, 18 en 19 augustus mogelijk te maken, zijn ook veel vrijwilligers nodig. ,,En misschien is vrijwilliger zijn nog wel leuker dan te kijken langs de kant”, aldus Woolgar.

Woensdag 11 april wordt een informatieavond gehouden over het vrijwilligerswerk bij Royal de Luxe. De avond begint om zeven uur en vindt plaats in het nieuwe publiekscentrum van LF2018, in het voormalige Aegon-gebouw aan de Langemarktstraat, pal tegenover het NS-station.

Belangstellenden moeten alle drie dagen in augustus beschikbaar, over een goede conditie beschikken en de Engelse taal (Franstalig hoeft dus niet) vaardig zijn. 

,,Het wordt een unieke ervaring, die belofte doe ik nu al”, stelt Woolgar, lid van het programmateam van LF2018. ,,Het is namelijk de eerste keer dat De Reuzen in Nederland komen.” De Reuzen bezochten onder andere Liverpool, Mexico-Stad, Berlijn en Londen. Tijdens de bijeenkomst op 11 april worden video’s van eerdere Royal de Luxe-shows vertoond. 

Frij-Stiper
Inmiddels hebben al honderden mensen zich als vrijwilliger ingezet voor evenementen van de Culturele Hoofdstad. Zonder vrijwilligers zouden veel producties onmogelijk zijn. Nog steeds kan LF2018 de hulp goed gebruiken. Aanmelden kan via de website: www.frij-stiper.frl

LF2018 bouwt een bestand van vrijwilligers op dat ook de komende jaren gebruikt kan worden. De database komt beschikbaar voor organisaties en evenementen die straks de keuze hebben uit honderden verschillende profielen. Hans van der Schaaf, vrijwilligerscoördinator bij LF2018: ,,Vrijwilligers hoeven zich nooit gedwongen te voelen om altijd maar beschikbaar te zijn. Een keertje geen zin of tijd, dat kan altijd gebeuren. Heb je wel zin en tijd, dan stel je je beschikbaar voor een evenement naar keuze.”

De vrijwilligersbibliotheek brengt vraag en aanbod bij elkaar, aldus Van der Schaaf. Overigens heeft Friesland een naam hoog te houden als het om vrijwilligerswerk gaat. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt namelijk dat Friesland het grootste aantal vrijwilligers heeft van Nederland. Van der Schaaf: ,,Samen de schouders eronder. In Friesland weten we dus hoe dat moet.”
 


Auteur

Henk Albers Redacteur