Fries Museum in bezit van foto Churchill en Mata Hari

Leeuwarden

Het Fries Museum heeft een foto verkregen waaruit blijkt dat Winston Churchill en Mata Hari een persoonlijke band hadden.

De foto van de exotische danseres en de Britse politicus is gedateerd op 20 augustus 1906 en afkomstig uit een tijdschrift. Uit het bijschrift maakt het museum op dat de afbeelding  waarschijnlijk afkomstig is uit de persoonlijke collectie van Mata Hari.  'Avec Winston, 20 Août 1906', luidt het bijschrift op de achterkant.

Het museum heeft de foto gekregen van een schenker die anoniem wenst te blijven. Vanaf paaszondag wordt de foto opgenomen in Mata Hari: de mythe en het meisje. De tentoonstelling is nog tot en met maandag 2 april te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Dat Churchill en Mata Hari elkaar hebben gekend was volslagen onbekend en komt als een verrassing. Het museum heeft daarom onderzoek gedaan naar de historische context. Uit persoonlijke brieven blijkt dat Churchill in augustus 1906 vakantie vierde in Frankrijk. Op uitnodiging van zijn jeugdvriend Baron de Forest bracht hij vanaf 12 augustus een week door op diens jacht in Deauville, aan de kust van Normandië.

Winst

In Deauville frequenteerde Churchill het plaatselijke casino. Toen hij op een avond 260 pond won, het equivalent van zo’n €15.000,- vandaag de dag, vertrok hij direct voor een paar dagen naar Parijs om van het nachtleven te proeven. Mata Hari triomfeerde in die periode in de Franse hoofdstad als danseres. Waarschijnlijk heeft Churchill haar zien optreden en hebben ze elkaar zo ontmoet. Zeker is dat ze de twintigste augustus met elkaar hebben doorgebracht. Er zijn geen aanwijzingen dat ze elkaar daarna nog hebben ontmoet. Churchill trouwde op 1908 met Clementine Hozier en bleef tot zijn dood bij haar.

Minister van Marine
Churchill was tijdens de eerste wereldoorlog minister van Marine en trad in 1915 na een mislukte militaire operatie af. Vlak daarna werd Mata Hari tijdens haar overtocht naar Folkestone gearresteerd door de Britten. Dat was de eerste keer dat Mata Hari als verdacht werd bestempeld. Onduidelijk is of Churchill hier een hand in heeft gehad.


Auteur

Henk Albers Redacteur