Tentoonstelling met mooie stadsgezichten in HCL

LEEUWARDEN

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) grijpt het Culturele Hoofdstadjaar aan om een selectie van de fraaiste schilderijen, prenten en tekeningen van Leeuwarden vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot nu aan het publiek te presenteren. Nooit eerder werden zoveel stadsgezichten tegelijk samengebracht.

Schilders en tekenaars van toen en nu tonen de rijkdom en armoede van de historische binnenstad; de pareltjes én rotte plekken, de bewaarde én verdwenen gebouwen, pleinen, straten en gloppen. Waarheidsgetrouw of juist met enige fantasie. De tentoonstelling in het HCL laat in meer dan vijftig werken het grootstedelijke én het dorpse zien dat de Friese hoofdstad karakteriseert. De expositie is een must voor iedereen die iets met Leeuwarden heeft of als toerist voor het eerst kennis wil maken met de rijke historie van de Friese hoofdstad. Een deel van de stadsgezichten is als reproductie te zien in winkels, galerieën, restaurants en andere min of meer openbare plekken. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 januari 2019. Boek Bij de tentoonstelling is het gelijknamige boek Leeuwarden, de mooiste stadsgezichten 1600 tot nu verschenen, geschreven door kunsthistoricus Gert Elzinga. Het boek. In het boek staan tachtig fraaie van de Friese hoofdstad. Het is een uitgave van Wbooks en verkrijgbaar bij het HCL en in de boekhandel (in het Nederlands en Engels). Daarnaast is er ook een wandelroute langs 25 bijzondere plekken in de binnenstad.  

Auteur

admin