Wijkcentrum Gerard Dou na grondige verbouwing heropend

Leeuwarden

Het wijkcentrum Gerard Dou werd vrijdag 16 februari, na een ingrijpende interne verbouwing, door wethouder Friso Douwstra officieel heropend.

Na jaren van voorbereiding, was begin 2017 duidelijk hoe de herinrichting er uit moest komen te zien. Anne Sjoerd Bakker, secretaris van de wijk- en speeltuinvereniging Gerard Dou en direct betrokken bij het hele verbouwingsproces: ,,Onze zeer actieve biljartclub zat in het midden van ons gebouw. Bij grote feesten en activiteiten bleek de indeling van het gebouw vaak niet handig. Uiteindelijk zijn we na gezamenlijk overleg tot een ruil van zalen gekomen. Dit betekende bijvoorbeeld ook dat veel activiteiten tijdens de verbouwing werden stilgelegd. Dat wilden we tot het minimum beperken. Daarom planden we de verbouwing in de zomermaanden van 2017. Dan zouden de meeste activiteiten als gevolg van de zomervakantie immers toch al stil liggen." Tijdens de start van de werkzaamheden bleek al snel dat er veel meer moest gebeuren dan in eerste instantie werd gedacht. Er moest een nieuwe betonvloer worden gestort, er kwam een mooie schuifpui, maar bovenal is het gebouw duurzaam gemaakt. De duurzaamheid is onder meer terug te zien in de geplaatste 'warmte terugwin-installaties' en de aangebrachte LED verlichting. Anne Sjoerd Bakker: ,,Het was niet zo maar wat en je kunt je deuren niet te lang op slot houden, maar de clubs hadden allemaal begrip. Mede dankzij de fantastische inzet van de gemeente, bouw- en installatiebedrijven en een groep actieve vrijwilligers, die hun schouders er stevig onder hebben gezet, hebben we het toch met z'n allen gered. Als bestuur zijn wij hen allen veel dank verschuldigd. Zonder hen waren we zeker nu nog niet klaar geweest. Bij elke verbouwing gaat er veel tijd zitten in de afwerking. Nog een aantal kleine dingetjes en dan zijn we echt klaar. We vinden dat het echt mooi is geworden. Dat horen we ook aan de reacties. Het wijkcentrum in nu veel praktischer ingericht. De biljartclub is naar de voormalige grote zaal in het wijkcentrum verhuisd en is nu ook geheel duurzaam geworden en prachtig ingericht! Door deze ruil en het slopen van een muur is rond de centrale bar en keuken een mooie ruime multifunctionele ruimte ontstaan. Als het moet kunnen we die, in de toekomst, opdelen in kleiner ruimtes door middel van nog aan te schaffen schuifwanden." Wethouder Friso Douwstra tijdens de openingshandeling: ,,Eigenlijk is het niet meer mijn portefeuille, maar toen het verzoek kwam of ik toch de officiële handeling wilde verrichten, heb ik met plezier aan dit verzoek voldaan.” De wethouder stond vervolgens stil bij het feit dat hij vooral getroffen was door het samen dingen oppakken en doen: ,,Op jullie website staat 'de actiefste'. Ik wil niet zeggen dat dat alleen geldt voor jullie in heel Leeuwarden, maar van wat ik gezien heb geldt dit zeker voor deze wijk. Wat jullie gedaan hebben met al die vrijwilligers verdient respect.” Onder muzikale begeleiding van het accordeon duo 2 PK, verrichte de wethouder daarna de openingshandeling, door symbolisch de deuren weer open te zetten. Met dank aan Piet Brouwer en Anne Sjoerd Bakker.

Auteur

Redactie