Draaiorgel ‘De Fruitschalen’ kan jaren mee na renovatie  

Leeuwarden

  ‘De Fruitschalen’ werd de afgelopen maanden gemist door het winkelend publiek in Leeuwarden, maar na een renovatie is het draaiorgel weer gereed om de straten van muziek te voorzien. ,,De renovatie was echt nodig”, zegt eigenaar Klaas Tolsma (48).

Door Peter Visser Het orgel was al enige tijd toe aan een flinke opknapbeurt. Na lang sparen zijn nu de snaren gestemd en is 'De Fruitschalen' opnieuw geschilderd. ,,Frisse kleuren heeft hij nu. Niet meer van dat overwegend groene. Ik ben supertevreden met het resultaat”, zegt Tolsma. ,,Je doet het niet voor niks, maar om ervoor te zorgen dat het voor jezelf en de mensen een beetje leuk blijft.” Met de tijd mee In de tijd waar mensen altijd de beschikking hebben tot muziek, bijvoorbeeld op hun mobiele telefoon, is het voor het orgel niet makkelijk om aantrekkelijk te blijven. Met de tijd meegaan is belangrijk volgens Klaas. ,,Dat probeer ik wel, door bijvoorbeeld muziek te draaien die herkenbaar is. Naar een Vlaamse serenade luisteren mensen niet, naar Nederlandstalige muziek wel. Wolter Kroes, bijvoorbeeld.” Tolsma merkt dat mensen nu weer positiever naar het draaiorgel kijken. Ze dansen mee of steken hun duim op. ,,De lach van de mensen op straat, dat is waarvoor je het doet en waar je je energie uithaalt. De belangstelling is een tijdje minder geweest, dat mag je best weten. Maar nu gaat het weer de goede kant op. ‘Leuke muziek’ en ‘ziet er goed uit’, roepen de mensen naar me. Ook de jeugd toont weer meer interesse. Ik hoop dat zij net zo van het orgel genieten als ik dat deed als kind.” Leeuwarden De Fruitschalen is het stadsorgel van Leeuwarden, en dat wilde Tolsma na de renovatie meer benadrukken. Daarom staat de Oldehove nu afgebeeld op de kap van het orgel. ,,In de toekomst wil ik meer herkenningspunten aanbrengen op De Fruitschalen. Het hoort toch een beetje bij Leeuwarden en de cultuur van de stad.” Familietraditie Maar meer nog dan van Leeuwarden is het draaiorgel van de Tolsma’s. Al drie generaties lang maakt deze deel uit van de familie. Het was opa Klaas die het orgel ooit voor een paar gulden kocht in Rotterdam. ,,Daarna is hij van mijn vader geweest en nu van mij. Of mijn kinderen mij weer opvolgen? Ik hoop het stokje aan ze door te geven. Ze vinden het nu in ieder geval leuk.” Ter ere van de opa van Tolsma is er op 24 september van dit jaar de Orgeldag aan de Marshallweg in Leeuwarden. ,,In totaal zijn er twaalf of dertien orgels aanwezig. Onder meer één van mijn neefje en één van mijn oom. De entree is gratis, er is een springkussen en een draaimolen”, zegt Tolsma. ,,Ik zou dus zeggen: kom vooral kijken. En tot die tijd kan iedereen van de muziek uit De Fruitschalen genieten op de zaterdagen in Leeuwarden.”

Auteur

Redactie