Stichting AanZet in fris en professioneel onderkomen

Leeuwarden

Stichting AanZet heeft afgelopen woensdag haar nieuwe onderkomen in Leeuwarden officieel geopend.

Het pand aan de Tadingastraat is ingeruild voor een plek aan de Tesselschadestraat. De verhuizing was broodnodig. Door Peter Visser Projectleider Gusta Rinzema van AanZet. ,,Bij het oude pand was er sprake van achterstallig onderhoud. Het was eigenlijk een gedwongen verhuizing. De nieuwe huisvesting betekent een aanmerkelijke verbetering. Werken in een mooie lichte omgeving als deze is altijd beter dan in een donkere ruimte.” De lovende woorden van Rinzema over het nieuwe onderkomen zijn op zijn plaats. Het nieuwe gebouw biedt een professionele werkomgeving. Het oogt fris en professioneel. Voor en door Stichting AanZet helpt mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid bij het (her)vinden van een plek in de maatschappij. Van mensen die zich eenzaam voelen, tot mensen met een verleden van drugs en alcohol. In Friesland werken ongeveer 250 mensen binnen allerlei vrijwilligersprojecten aan hun persoonlijk herstel en ontwikkeling. ,,De mensen met een kwetsbaarheid doen vrijwilligerswerk dat ten goede komt aan lotgenoten. Voor en door, noemen we dat”, zegt Rinzema. AanZet heeft vier afdelingen: Maatjeswerk, PC Probaat, Steunpunt Zelfhulp, Sociaal Café de Kronkel en een ondersteunende afdeling. Rinzema: ,,We proberen de mensen hier op te leiden, zodat ze in de toekomst misschien een stap kunnen maken naar een betaalde baan. Mocht dat niet lukken, dan kunnen ze hier gewoon blijven.” Betekenis Tijdens de workshops die worden gegeven bij de opening wordt duidelijk wat AanZet betekent voor de mensen die er gebruik van maken. Zo spreekt een vrouw over haar periode van verwarring en de grote tegenstelling nu ze bij AanZet werkt. Een ander looft de vertrouwde omgeving. ,,Bij AanZet kun je op jouw manier en jouw tempo toewerken naar de toekomst.” Titia Huisman, directeur van AanZet, kan zich vinden in deze woorden. ,,Het doel van AanZet is mensen te helpen opdat ze het gevoel hervinden dat ze er bijhoren. Of dit gebouw daarbij helpt? Zeker! Als je niet depressief binnenkwam in het oude pand, werd je het daar wel. Dit is een enorme vooruitgang.”

Auteur

Redactie