Forse stijging mbo-vacatures in Friesland

LEEUWARDEN

Het aantal mbo-vacatures is sterk aan het toenemen in onze provincie.

In de periode maart tot en met augustus van dit jaar ontstonden landelijk 207.600 vacatures op mbo-niveau, 9% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Friesland is de stijging met 24% veel hoger dan landelijk. Doordat het beter gaat op de arbeidsmarkt, neemt het aantal jongeren dat een nieuwe WW-uitkering aanvraagt bij UWV af. In Friesland is de daling met 21% sterker dan landelijk. Dit staat in het rapport Basiscijfers Jeugd dat SBB en UWV vandaag uitbrengen. Van maart tot en met augustus ontstonden in de regio Friesland 5.000 mbo-vacatures. Vergeleken met vorig jaar is dit aantal gestegen met 24%, zo blijkt uit de cijfers van SBB. Het grootste aantal mbo-vacatures is er in de beroepsgroep gastvrijheid, daarna volgt retail. Vergeleken met de landelijke verdeling van het aantal vacatures zijn er in Friesland relatief veel vacatures in de beroepsgroep gastvrijheid. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij kiezen voor de richtingen verkoper, verzorgende individuele gezondheidszorg en mbo-verpleegkundige. Aantal nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren daalt In het afgelopen half jaar verstrekte UWV landelijk ruim 36.000 nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar, een afname met 6.000 (-15%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Friesland is de daling met 21% sterker dan landelijk. De daling in de regio is het grootst bij jongeren die voor de WW-uitkering via de uitzendbedrijven (-49%) werkten. Eind september stonden er in Friesland 3.398 jongeren tot 27 jaar als werkzoekende geregistreerd bij UWV. Van deze jongeren heeft 45% geen startkwalificatie. Landelijk is dit aandeel 50%. De groep middelbaar opgeleiden (minimaal mbo-niveau 2, havo of vwo) heeft in deze regio een aandeel van 47%. Dat is boven het landelijk gemiddelde (39%). De uitzendbranche blijkt in 2015 voor jongeren de meeste succesvolle branche om vanuit de WW aan het werk te komen. Ruim een derde van deze jongeren ging aan de slag via een uitzendbureau. Aantal geworven leerbanen Tussen 1 juni en 1 oktober heeft SBB 12.584 leerbanen geworven en beschikbaar gesteld via Stagemarkt.nl. Er zijn landelijk nog 5.000 studenten zonder een geregistreerde leerbaan. In Friesland heeft SBB 550 leerbanen geworven. Via Stagemarkt.nl zijn de meeste leerbanen beschikbaar in de sectoren voedsel, groen en gastvrijheid en techniek en gebouwde omgeving.

Auteur

Redactie