Culinaire markt vol inspiratie bij Middelbare Hotelschool Friesland

LEEUWARDEN

Fijnproevers kwamen op Sinterklaasdag goed aan hun trekken bij Middelbare Hotelschool Friesland in Leeuwarden.

De culinaire markt die dit Friesland College-onderdeel organiseerde voor zijn relaties en studenten had hen veel te bieden. Drie prominente deskundigen vertelden gepassioneerd over hun vak, studenten toonden de gasten het beste van hun kunnen. Of  beter: lieten hun gasten er uitgebreid van proeven. Martin Kruithof Zijn passie voor het vak spat er vanaf. Het pubiek in de keuken van de Middelbare Hotelschool Friesland hangt dan ook aan zijn lippen als Martin Kruithof vertelt over zijn leven als patron cuisinier met twee Michelin-sterren van Hotel Restaurant De Lindenhof in Giethoorn. Een vak waar hij als jonge boerenzoon niet echt voor in de wieg gelegd was. Toch kreeg hij in een manege het ‘duwtje in de rug’ dat hij nodig had voor zijn ommezwaai. In plaats van bij zijn pony in de stallen was hij steeds vaker in de kantine te vinden. Hij stond het liefst achter de bar en maakt het iedereen graag naar de zin. Op die plek begon zijn liefde voor het vak ‘hospitality’, zoals hij het noemt. Details Ondertussen zijn om hem heen studenten van de dubbelopleiding Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken druk aan de slag gegaan met het bereiden van de hapjes. Hun focus nu geheel gericht op de taak die hen toebedeeld is. Het triggert Kruithof te wijzen op het belang van goed opgeleide mensen: ,,Mijn vak zie ik niet als werk maar eerder als missie. Daarom is een gedegen opleiding zo ontzettend belangrijk. Alle koks die ik in dienst heb, hebben hun opleiding bij het Friesland College gevolgd. Maar naast kennis is ook karakter belangrijk. Je moet over wilskracht beschikken en vóelen wat gastvrijheid inhoudt. Dat zit ‘m soms in de kleinste details. Dat weten mijn koks als geen ander.” Dankbaar Niels Kuiper (25), student Gastronoom/sommelier & Leidinggevende bediening, zet de woorden van Kruithof kracht bij. Hij is bezig met zijn stand op de culinaire markt en laat niets aan het toeval over. Hij proeft verschillende wijnen die De Vier Heemskinderen, de andere prominente ‘gast’, ter beschikking heeft gesteld, en ‘gaat’ voor dé perfecte wijn-spijs combinatie. Niels koos voor deze niveau 4-opleiding omdat hij leiding wil geven. Zijn werkgever - Hotel restaurant Prinsenhof in Groningen - juicht zijn ambities van harte toe. Over missie gesproken: Niels’ doel is bereikt wanneer hij het een gast vanaf het eerst moment na binnenkomst tot aan vertrek naar de zin heeft gemaakt. ,,Gasten die dankbaar vertrekken en weer terugkomen, dát is en blijft het mooist.” Stimulans In de keuken slaat de vlam in de pan: Peter Tienstra (21), student Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken, demonstreert het flamberen van een gerecht. ,,Vroeger wilde ik automonteur worden. Maar toen ik op mijn vijftiende een baantje in de horeca kreeg, fascineerde het werk in de keuken mij. Ik besloot de koksopleiding te gaan doen.” Hij droomt van een eigen restaurant. Liefst een luxe, biologisch, maar betaalbaar broodjeshuis. Voor zijn opleiding schrijft hij een ondernemingsplan en daarin werkt hij zijn droom uit. Maar eerst wil hij meer kennis en ervaring opdoen. ,,Mijn werkgever heeft me gestimuleerd om deze opleiding te volgen. Ik weet dat meer kennis altijd van pas komt en het ook mijn kans op een vast contract vergroot. Daar kan ik hier goed aan werken.” Wateetons Meneer Wateetons, de andere prominent, is ook al druk in de weer deze middag. In zijn geval met een Weckfles. Hij weet duidelijk veel over zijn onderwerp, fermentatie van voedsel. En over hoe hij zijn onderwerp het beste over het voetlicht kan brengen. Een geboren verteller: zijn boek ‘‘Over Rot’ werd dan ook terecht genomineerd werd voor ‘Het Beste Kookboek van het Jaar’. Foto's: Friesland College/Herma Visser

Auteur

Redactie