Culinaire markt met twee inspirerende gasten

LEEUWARDEN

Fijnproevers komen maandag 5 december goed aan hun trekken bij Middelbare Hotelschool Friesland.

De lat ligt hoog tijdens de culinaire markt die dit Friesland College-onderdeel vanaf 12.00 uur aan de Julianlaan 97 in Leeuwarden organiseert voor met name zijn relaties. Dat blijkt alleen al uit de prominente gasten die er hun medewerking aan verlenen. Zo is patron cuisinier Martin Kruithof van Restaurant De Lindenhof in Giethoorn, bekroond met twee Michelinsterren, dat zijn naam aan de opleidingen van Middelbare Hotelschool Friesland verbindt aanwezig. Bovendien is Meneer Wateetons, wetenschapper/experimenteerder/schrijver, die met ‘Over Rot’ genomineerd werd voor ‘Het Beste Kookboek van het Jaar’ ook van de partij. Signature amuse Kruithof vertelt onder meer over zijn loopbaan: hoe creativiteit, visie en vernieuwing hem maakten tot de succesvolle chef-kok en eigenaar van een restaurant met twee Michelinsterren. Al vertellend bereidt hij en-passant zijn signature amuse, die hij combineert met een wijn geselecteerd door Wijnhandel De Vier Heemskinderen. Een inspirerende hoogvlieger. Meneer Wateetons eet, soms wel drie keer per dag. Een geweldige kok is hij niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan hij dan weer wel. Maar eigenlijk gaat schrijven over eten hem het beste af. En vertellen. Op 5 december doet Meneer Wateetons dat over fermentatie van voedsel. Het onderwerp van zijn genomineerd kookboek. Proeverij Klokslag 14.00 uur klinkt het startschot van de eigenlijke culinaire markt, zeg maar ‘de hoofdmaaltijd’. Een van de bestanddelen hiervan is een proeverij van verschillende gerechten bereid door studenten van Middelbare Hotelschool Friesland. Met soms verrassende maar altijd smakelijke resultaten. De school stelt namelijk hoge eisen aan haar studenten. Niet in de laatste plaats omdat met name in het hogere horecasegment grote vraag is naar kwalitatief goed opgeleide koks en gastheren/-vrouwen. Middelbare Hotelschool Friesland heeft met het oog hierop nog een stapje extra gedaan. Zo verzorgt zij sinds dit studiejaar twee beroepsopleidingen waarin de student twee volwaardige mbo-diploma’s op niveau 4 kan behalen. Het gaat om de opleidingen Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken en Gastronoom/sommelier & Leidinggevende bediening. Studenten die deze opleidingen volgen, verwerven naast specifieke kennis ook leidinggevende vaardigheden die ze direct toepassen in de praktijk. Met de dubbeldiploma’s op zak wordt het voor hen nog weer een stuk gemakkelijker een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt. De organisatie van de markt is in handen van studenten van de specialistenopleidingen. Daarnaast bieden ze de bezoekers een keur aan bijzondere wijn- en spijscombinaties aan. Als dat niet smullen wordt...

Auteur

Redactie