Bouw Parkhoven officieel gestart

LEEUWARDEN

Yt Kruisinga, voorzitter van de Cliëntenraad van Parkhoven,  gaf afgelopen woensdagmiddag het startsein voor de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Parkhoven.

Symbolisch mocht Kruisinga fundament storten (foto) voor het nieuwe gebouw. Parkhoven valt onder zorgorganisatie Palet, onderdeel van KwadrantGroep. Beloftes Als het aan de medewerkers van Parkhove ligt, was het oude woonzorgcentrum nog niet aan vernieuwing toe; eigenlijk waren de medewerkers blij met het oude gebouw en de grote binnentuin. ,,We zijn nu begonnen met de vernieuwing omdat we al in het jaar 2000 hadden beloofd dat we de zorg kleinschaliger zouden gaan maken en daarmee ook onze vestigingen. Het heeft nu 16 jaar geduurd, maar we kunnen eindelijk beginnen met de bouw", legt projectmanager Lineke Kleefstra uit. ,,Waarom de bouw zolang is uitgesteld komt door verschillende factoren. Factoren die we zelf niet altijd in de hand hebben zoals aannemers die failliet gaan. Ook moeten er plannen gemaakt worden, wat tijd kost en het oude gebouw moest bovendien nog gesloopt worden." De bouw aan het voormalig kassenterrein Van Smeding in de wijk Achter de Hoven zorgt voor enige overlast bij de bewoners. In tijdelijk onderdak is echter voorzien. De bewoners kunnen terecht aan de Tjottersstraat, grenzend aan zorgcentrum Greunshiem. Kleinschalige zorg ,,Het is belangrijk dat ons nieuwe gebouw klein wordt. Dat betekent dat bewoners terecht kunnen in een kleinere woning met meer en ook toegankelijkere zorg. Voorheen hadden wij minder huisartsen en specialisten in een groter gebouw, nu hebben wij meer specialisten en een kleiner gebouw", aldus Kleefstra. In het nieuwe gebouw komen 54 verpleeghuisplaatsen voor mensen met dementie en/of lichamelijke beperkingen. Verder komt in het gebouw een expertise- en behandelcentrum, een wijkhuispitaal en dagbehandeling, 12 huisartsruimtes en een grote binnentuin. Buurtbewoners en bewoners van het woonzorgcentrum zullen meer met elkaar te maken krijgen in de nieuwbouw, want ook de buurtbewoners mogen gebruik maken van de tuin. Volgens Kleefstra is het belangrijk dat buurtbewoners en bewoners van het zorgcentrum meer contact krijgen. Om de vorige tuin stond een groot hek om iedereen buiten te houden, nu is het de bedoeling om zoveel mogelijk mensen juist samen te laten komen. Roelof Jonkers, voorzitter raad van bestuur KwadrantGroep, onderstreept de woorden van Kleefstra. In een toespraak aan de aanwezigen (veel werknemers, familie en andere betrokkenen) geeft Jonkers aan dat ze veel hebben nagedacht over de locatie. ,,We hebben meerdere locaties in gedachten gehad, maar we konden geen passende omgeving vinden. We hebben toen besloten om toch weer terug te gaan naar de oude locatie van het voormalige Parkhove, om hier onze nieuwe Parkhoven op te bouwen." De bouw gaat een jaar duren, verwacht wordt dat alles eind 2017 klaar is.

Auteur

Redactie