Groot Liwwadder Diner: regionale lekkernijen en... win vrijkaarten !

LEEUWARDEN

Tijdens het Groot Liwwadder Diner komen enkele specifieke Friese producten op het bord.

Wat de denken van de reade krobben die in de cassoulet zitten. Deze bijzondere bonen zijn geteeld door Henk Zuidema. Wie voor de eerste keer bij Henk Zuidema in Jistrum komt, weet niet wat ie ziet. Overal groeien en bloeien bonen. De meest bijzondere soorten heeft hij er staan. ,,In totaal wel zeventig verschillende soorten. Bonen zijn ontzettend gezond, ze leveren veel energie en vezels en weinig calorieën. Je ziet dat ze in de nieuwe schijf van vijf een belangrijke rol hebben gekregen", aldus  Zuidema die zich de afgelopen jaren heeft verdiept in de bonenteelt. Hij kweekt ze zonder bestrijdingsmiddelen en probeert steeds nieuwe soorten uit. ,,Of eigenlijk zijn het oude soorten. Zo ben ik nu bezig met zaden die gevonden zijn bij een afgraving. Dat zijn rassen die onze voorouders gebruikten. Machtig interessant." Zuidema levert zijn bonen ook aan Greydanus, die een paar jaar geleden begonnen is het met promoten en de verkoop van dit typisch Friese product. ,,We leveren bij de bonen ook een recept, want heel veel mensen weten niet meer hoe je dit klaar moet maken", vertelt Tjalke Stoelwinder van Greydanus. De bonen worden verwerkt in de cassoulet, een bonenschotel met kippendijen. ,,Je wilt in dit diner iets specifieks regionaals meenemen. Deze bonen zijn bij weinig mensen bekend, terwijl het zo’n typisch oerproduct van Friesland is. Daar kunnen we de mensen nu kennis mee laten maken", aldus chef-kok Robert de Vries van Post-Plaza. Naast de reade krobben, komen ook de waldbeantsjes voorbij. Daar maakt chef-kok Douwe van de Lei van Sjoddy een bonencreme van. Er zijn uiteraard nog meer typisch regionale producten die in het menu zitten. Bijvoorbeeld het Oldehovebier, dat in het dessert is verwerkt. Of de Beerenburg van Boomsma die in de Liwwadder koffie wordt geserveerd.  Maar ook de vis uit de Noordzee en het brood dat gebakken wordt van Fries graan. Wil je ook naar het Groot Liwwadder Diner? Bestel je kaarten via www.lwdsmaakstad.nl. VRIJKAARTEN WINNEN Een diner voor en met Liwwadders. Dat is het Groot Liwwadder Diner op donderdag 29 september op de Tweebaksmarkt. Het thema van het diner is ‘tegare’, oftewel een sharing diner. Het diner wordt zo opgediend, dat de gasten met elkaar moet delen. De hoofdgerechten worden namelijk in een ovenschaal, pan of tajine geserveerd. De organisatie heeft flink wat exemplaren nodig. Heeft u nog een pan, tajine of ovenschaal in uw keuken staan die u nooit gebruikt? Lever hem in bij Paddy O’Ryan. Laat daar uw naam achter en geef aan dat u via de oproep in deze krant komt, want wij verloten 20 vrijkaarten onder onze lezers. Uw pan, tajine of ovenschaal gaat na het diner naar de Estafette winkel, zodat hij weer een goede en nieuwe bestemming krijgt.

Auteur

Redactie