Multi Culinair: Vegetariër met B12-tekort

LEEUWARDEN

In Multi Culinair brengen Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou iedere week een bijzonder ‘eet-verhaal’. Lisanne sprak voor deze editie met Natalja Piebenga (23). Zij is vegetariër en heeft een vitamine B12-tekort.

Natalja (foto) kampt met een chronisch vitamine B12 tekort. Deze belangrijke stof zit in vlees, hetgeen ze sinds haar elfde levensjaar niet meer eet. Dit was een bewuste keuze. Nadat ze filmpjes van dierenleed had bekeken, hakte ze de knoop definitief door. Nu realiseert ze zich dat vegetariër zijn tevens beter is voor het milieu. ,,Dat besef je, als je nagaat hoeveel water er nodig is om een koe te slachten.’’ Soms mist ze vlees, vooral wanneer ze deze ergens ruikt. Haar B12-tekort werd bekend toen ze een paar jaar geleden behoorlijk ziek werd. Ze was erg moe, had tintelingen, kon zich niet concentreren en leed haarverlies. Testen wezen eerst op pfeiffer, maar deze was niet meer actief. Daarna bleek dat ze, door het vegetariër zijn, een groot vitamine B12- en een ijzertekort (bloedarmoede) had. Natalja vertelt waar ze nog meer tegenaan loopt: ,,Op school zijn broodjes vaak niet vegetarisch. Dan ben je afhankelijk van pannenkoeken. Uit eten gaan is lastig, omdat vegetarische producten vaak gebakken worden in dierlijke oliën of vetten. Ik zit ook vast aan injecties opdat ik toch de nodige vitamine B12 krijg. Vitaminetabletten helpen namelijk niet. Vanwege een opnameprobleem in de darmen breken de vitamines te snel af. Injecties direct in de spier zijn wel effectief." Toen Natalja zeventien was, kreeg ze elke week een prik. Nu eens in de drie maanden. Dit omdat je lichaam na een tijdje een voorraad op kan bouwen en de B12 gebruikt wanneer het nodig is. Mensen met een vitamine B12-tekort hebben vaak een lichte huid, net zoals Natalja. ,,Ik word nauwelijks bruin van het zonnen en het is na twee weken alweer weg." Er wordt regelmatig gesuggereerd dat vlees-vervangende producten, gemaakt op sojabasis, de belangrijke vitamine B12 stof bevatten. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit vaak niet het geval is. Vleeseters kunnen evenzeer kampen met een B12-tekort, dit komt dan doordat de darmen de vitaminen niet goed opnemen. Een hoop mensen weten hier weinig tot niets van af. Kijk voor meer informatie op stichtingb12tekort.nl.

Auteur

Redactie