Multi culinair: Goede omgang met dieren is het belangrijkst

LEEUWARDEN

In Multi Culinair brengen Douaa Bagou en Lisanne van der Ploeg elke week een bijzonder 'eet-verhaal' uit Leeuwarden op tafel. Douaa sprak voor deze editie met Evert van den Berg (64). Hij is pescotariër.

Een pescotariër eet geen vlees van zoogdieren of vogels, maar wél vis of andere zeedieren. In tegenstelling tot een vegetariër die noch vlees noch vis eet. Evert (foto) is daar een van. Hij is al sinds zijn achtste pescotariër. Evert werk als cameraman bij Omrop Fryslân en geeft camjo-les (camerajournalistiek) op de Friese Poort in Drachten. Dat hij al zo vroeg stopte met vlees heeft een reden. In zijn eigen boek (Van Appelscha tot Afrika) vertelt hij onder andere over zijn leven als pescotariër. In zijn jonge jaren ging Evert een keer met een vriend mee naar een slachthuis. Wat hij toen meemaakte veranderde zijn leven. ,,Ik zag gillende varkens. Nog naschokkend van de stroomstoten werden ze opgehangen. Vanaf dat moment wilde ik geen vlees meer eten. Ik mis vlees sinds die tijd totaal niet. Ik ben er helemaal aan gewend." Evert eet dus nog wel vis. Vis wordt door veel omega 2-vetzuren over het algemeen gezonder gevonden. Daarom kiezen meer mensen ervoor om pescotariër te worden. Zo hoeft iemand namelijk niet op zoek te gaan naar vleesvervangers. Maar Evert staat niet helemaal achter het pescotariër zijn. ,,De gedachte dat het toch levende wezens waren die je op je bord krijgt, maakt me verward. De manier waarop de vissen worden gevangen vind ik evenzeer problematisch. Als slachten 100% 'diervriendelijk' zou zijn, zou ik vlees misschien overwegen. Waar het mij vooral om gaat is de omgang met dieren. Er verschijnen de laatste tijd veel artikelen en items over de productie van ons voedsel. Vooral de slachthuizen komen daarin aan bod. Ons eten wordt heel erg bewerkt en dat baart mij zorgen. Dieren die op een vreselijke wijze worden gedood, vlees dat wordt gemengd en het ergst: veel mensen weten niet wat er allemaal in hun eten verwerkt zit. Vis is derhalve veel betrouwbaarder dan vlees, daar kan beduidend minder mee gesjoemeld worden.’’ Foto en tekst: Douaa Bagou

Auteur

Redactie