Multi Culinair: Natuur bepaalt menukaart

LEEUWARDEN

In Multi Culinair brengen Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou elke week een bijzonder 'eet-verhaal' uit Leeuwarden op tafel. Douaa sprak voor deze editie met Willem Schaafsma (32), eigenaar en chefkok van restaurant 'Eindeloos'.

'Eindeloos' is gevestigd aan de Korfmakersstraat in de Leeuwarder binnenstad. De oude architectuur van het pand valt meteen op. Ik besluit een kijkje te gaan nemen. Bij binnenkomst word ik vriendelijk ontvangen. Ik proef een leuke sfeer in het restaurant. Dan komt Willem aangelopen in zijn witte schort. Na een korte kennismaking stel ik hem een aantal vragen. Willem vertelt dat hij al op zijn vijftiende in het nostalgische onderkomen werkzaam was als stagiair. Hij deed destijds de middelbare hotelschool. ,,In 'Eindeloos' zag ik voor het eerst hoe alles werd gemaakt met alleen verse producten, dat was voor mij nieuw en sprak me aan. Toen het restaurant tien jaar later te koop kwam te staan besloot ik mijn kans te grijpen, daar hoefde ik geen seconde over na te denken." Wat 'Eindeloos' kenmerkt is het ontbreken van een menukaart. Sommige bezoekers vinden dat wel verwarrend. Willem legt uit dat dat voor- en ook nadelen met zich meebrengt. ,,Natuurlijk komen er wel eens klanten die een bepaald gerecht willen, wat we op dat moment niet kunnen serveren. Dan moet je vanzelfsprekend het een en ander even uitleggen. We kunnen dus niet iedereen blij maken. Smaken verschillen nou eenmaal." Willem benadrukt dat veel van de leveranciers afhangt. ,,Niet alles is goed verkrijgbaar gedurende het hele jaar. Met name de variabele visvangst dwingt ons tot het creatief samenstellen van de menu's en dat is nou juist wat dit concept zo leuk en ook spannend maakt. Elke dag komt er iets nieuws, iets anders op tafel. De natuur mag van ons helemaal z'n gang gaan.'' Foto en tekst: Douaa Bagou

Auteur

Redactie