Multi Culinair: 10 jaar Resto van Harte Leeuwarden

LEEUWARDEN

In Multi Culinair brengen Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou wekelijks een bijzonder 'eet-verhaal' uit Leeuwarden. Het tweetal ging voor deze editie langs bij het jubilerende Resto van Harte.

We komen binnen in het restaurant gedeelte van Het Nieuwe Hoek gebouw in Leeuwarden. Er staan veel tafels met stoelen opgesteld. Op elke tafel ligt een rood met wit geruit tafelkleed, met daarop placemats met een logo van Resto VanHarte en natuurlijk bestek en glazen. We ontmoeten Ina Veenstra (60), de initiatiefneemster en oprichtster van Resto VanHarte Leeuwarden. Precies tien jaar geleden heeft ze het Resto van Harte concept naar Leeuwarden gehaald. Ze werd geïnspireerd omdat hetzelfde concept in Den Haag was begonnen. Het concept luidt als volgt: mensen die in de bijstand zitten of een minimuminkomen hebben, kunnen tweemaal per week voor een klein bedrag genieten van een driegangenmenu. De maaltijden zijn geheel halal en vers. Ook wordt er rekening gehouden met eventuele allergieën, vegetariërs en/of veganisten. Johan van Meerloo schuift aan tafel. Hij is vrijwilliger van het eerste uur. Hij vertelt vol trots dat het team nu dertig vrijwilligers telt. Wat het werk zo leuk maakt? ,,De dankbaarheid van mensen!’’ We krijgen een bekertje met verse aardbeiensap. Ina vertelt vol trots: ,,Eten bindt mensen. Er is veel gezelligheid tijdens zo’n eetmoment en er ontstaan vriendschappen. Ook komen er activiteiten uit voort.’’ Ze glundert. Ze haalt hier overduidelijk haar kracht uit. Ze doet dit nu exact tien jaar, daarom is het feest. Zelfs het logo van Resto VanHarte heeft ze op haar nagels laten lakken voor deze speciale gelegenheid. Er staan mensen in de rij om Ina te feliciteren. Ina neemt een bloemetje in ontvangst. Ook krijgt ze andere cadeaus en kaartjes. Er worden handen geschud, gekust en felicitaties uitgedeeld. Een oudere dame komt binnen. Ze kijkt in het rond. Ina heet de mevrouw welkom en vertelt dat ze deze avond niet hoeft te betalen. Het is tenslotte feest. Doneren mag uiteraard wel. De vrouw zoekt een plaats. De klok laat zien dat het 6 uur is geweest. Alle stoelen zijn bezet. Zowel jong als oud komen voor het driegangenmenu. De ruimte telt honderd mensen. Eerst houdt Harry Wiersma een toespraak. Kort daarna komt Margot Schotanus, de kokkin, aan het woord: ze vertelt wat er vandaag op het menu staat. Elke keer is het weer iets anders. Wel kun je vooraf aangeven of je allergieën hebt of bepaalde producten niet eet. Er komt een moment stilte voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Dan wordt het eten uitgeserveerd door stagiaires en vrijwilligers. Tevens werken er mensen met een psychiatrische achtergrond. Mensen klappen en kijken vol bewondering naar het eten. Sommigen beginnen meteen, anderen wachten tot de rest van de tafel is voorzien. Je ziet Ina genieten. Tussen het eten door wordt er bovendien gezongen. Het is een en al vreugde en gezelligheid. Mensen lachen en praten met elkaar. Vaste bezoekers worden eveneens in het zonnetje gezet. Zo eet Marieke van Dasselaar bijvoorbeeld al tien jaar mee. Ze is er al vanaf het begin. Er wordt ook nog een mooi lied voor Ina gezongen. Wanneer iedereen het nagerecht op heeft, wordt de avond afgesloten. Marten Sale Brouwer, hij woont nu in Japan, laat nog zijn origami collectie zien, wat veel belangstelling trekt. Elke dinsdag en donderdag is het mogelijk om aan het etentje deel te nemen. Het vindt plaats bij Wijk & Zorgcentrum Het Nieuwe Hoek (Hoeksterpad 16) Leeuwarden. Kosten voor de maaltijd bedragen regulier 7 euro. Gasten met een smalle beurs betalen 4 euro.  Voor dit geld krijg je een geheel verzorgd driegangenmenu. De inloop is van half 6 tot 6. Om 6 uur begint het eten. Je moet je overigens wel opgeven om te komen eten. Reserveren kan online via www.restovanharte.nl, of via 0900 900 3030 (10 cent per minuut) (op ma t/m vrij tussen 09.00 en 12.30 uur). Reserveren kan vanaf tien dagen van tevoren. Foto en tekst: Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou

Auteur

Redactie