Multi Culinair: Raw eten is geen dieet, maar een levensstijl

LEEUWARDEN

In Multi Culinair brengen Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou iedere week een bijzonder ‘eet-verhaal’ uit Leeuwarden op tafel. Het tweetal sprak voor deze editie met Constance Isabelle van Gog (21).

We komen binnen in het huisje van Constance. Je ruikt meteen dat ze iets gebakken heeft. Wat het is kunnen we niet plaatsen. Al snel wordt duidelijk dat ze zoete aardappel-brownies heeft gebakken. Of we willen proeven. Een brownie zónder suikers. De brownie bestaat uit amandelmeel, dadels, zoete aardappelen en cacao. Ze zijn heerlijk. Constance (foto) is sinds haar 15de vegetariër en al drie jaar laat ze graanproducten staan. Sinds dit jaar eet ze geen geraffineerde suikers meer en is ze veganist geworden. Geraffineerde suikers vind je vooral in gefabriceerde producten. De laatste keer dat ze iets met geraffineerd suikers genuttigd heeft? Daar moet Constance lang over nadenken. ,,Ik weet het weer. Het waren M&M’s.’’ Bij uitzondering neemt ze nog wel eens iets ongezonds maar ze let er wel erg op. Ze eet voornamelijk groenten, fruit, en noten. Deze levensstijl heet raw en wordt als erg gezond gezien. ,,Gezond eten is niet vies. Je kunt variëren met alternatieve baksels. Ook met drinken kun je creatief zijn.’’ Constance neemt een slok van haar water. ,,Ik drink veel thee, water dus, maar doe ook wel eens limoensap of munt door het water voor de smaak. Amandelmelk vind ik ook lekker.’’ Je zou verwachten dat deze levensstijl extra uitgaven met zich mee brengt, mede omdat Constance veel biologische en fairtrade producten koopt. Maar niets is minder waar. Waar de een een pot stroopwafels koopt, koopt Constance rauwe cacaopoeder voor haar brownies. ,,Ik ben gewoon gaan afbouwen met suikers eten. Het was even wennen, maar je voelt je uiteindelijk veel beter. Ik ben opgewekter en heb meer energie: geen 'inkakmomentjes' meer. Ook wordt je huid mooier én krijg je goede voedingsstoffen binnen. Je weet zeker dat er geen troep en E-nummers in je eten zit, omdat het vers is en je het zelf moet bereiden.’’ Foto en tekst: Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou

Auteur

Redactie