Multi culinair: Leven met glutenallergie

LEEUWARDEN

In Multi Culinair brengen Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou iedere week een bijzonder ‘eet-verhaal’ uit Leeuwarden op tafel. Het tweetal sprak voor deze editie met Marijke Dorant (foto).

Het duo ging met haar eten bij de HEMA in Leeuwarden. De muffins pronken in het café van het warenhuis. Ze zien er lekker uit. Marijke (20) heeft haar eigen muffins mee. Glutenvrij, omdat ze kampt met een glutenallergie. Altijd had ze al last van buikpijn. Dit ging gepaard met misselijkheid. Pas sinds vorig jaar januari weet ze de boosdoener van haar klachten: gluten. Ze is hier achter gekomen door middel van talloze allergietesten. Niet alleen de glutenallergie heeft de overhand, ook kan ze geen noten, melk, pinda’s, sesamproducten, kiwi’s, rauwe appels, tomaten en wortels, grapefruit, witvis, en sojaproducten eten. Koken is lastig, omdat Marijke 24/7 bezig is met wat er in haar eten zit. ,,Ik heb geen keus, het is zoals het is. Bijna overal zitten gluten in. Zelfs in vet waarin snacks worden gefrituurd." Haar brood maakt ze zelf of koopt ze bij een speciale bakker. Koekjes haalt ze bij de glutenvrije afdeling van de Albert Heijn. Verjaardagsfeest? Ze neemt haar eigen taart mee. Als ze wel gluten binnenkrijgt, is het mis. Dan ligt ze een week ziek op bed. Het snacken mist Marijke het meest. ,,Gluten zit niet alleen in eten", vertelt Marijke. We kijken elkaar aan, terwijl we een slok van onze thee nemen. ,,Zo zit het ook in sommige theezakjes." Ze drinkt voornamelijk water, al mag ze wel cola, groene ice tea en 7up. Glutenvrij eten is best prijzig. Marijke knikt. ,,Voor twee muffins betaal je al vier euro. Gelukkig krijg je ook een deel vergoedt." Glutenallergie heeft voornamelijk nadelen, maar Marijke ziet ook positieve punten omtrent de allergie. ,,Ik ben vrolijker, ik let meer op wat ik binnenkrijg. Je eet niet te veel of te weinig, je eet precies goed. En het belangrijkste: je eet gezond, je krijgt geen troep binnen." Foto en tekst: Lisanne van der Ploeg en Douaa Bagou

Auteur

Redactie