Vluchtelingen krijgen bakworkshop op Friesland College

LEEUWARDEN

In de praktijkruimte van de bakkersopleidingen op het Friesland College in Leeuwarden vond vandaag een bijzondere koekjesbakworkshop plaats.

Vluchtelingen die opgevangen zijn in de noodopvanglocatie Heliconstate in Leeuwarden, leerden hier ‘Goudse moppen’ bakken. De vluchtelingen bieden bewoners van de Vossenparkwijk de lekkernijen komend weekend aan. Leren kennen ,,Het is belangrijk dat we de mensen in de omgeving leren kennen en dat zij ons leren kennen”, vertelt de 33-jarige Yaser Al Haj uit Syrië. Yaser is een van de vluchtelingen die om die reden meedoet aan de workshop. Hij heeft nog nooit eerder koekjes gebakken, maar geniet duidelijk van het deegrollen en -draaien. ,,Het is een geheel nieuwe ervaring voor me, maar het is goed te doen. We hebben alle faciliteiten tot onze beschikking hier.” Ook zijn 21-jarige Shahira Safadi landgenote is druk bezig met kneden, deegrollen en het afbakken van de koekjes. ,,Ik houd van koken. Ik denk erover om later een studie in deze richting te gaan doen.” Belangrijk werk De vluchtelingen kregen de bakles van Eelco Hobma (praktijkexpert Keuken) en derdejaars studente Rianne van Hoek (Zelfstandig werkend bakker). ,,Ik vind het leuk, maar het is natuurlijk ook heel belangrijk dit te doen”, vertelt Hobma. Dat onderstreept Stefan Falke van welzijnsorganisatie Wellzo. Hij begeleidt de vluchtelingen bij activiteiten. “Het is geweldig dat het Friesland College dit doet. Het COA heeft weinig budget voor dit soort dingen, waardoor we afhankelijk zijn van de bereidheid van anderen. Deze vluchtelingen hebben geen status en daardoor weinig mogelijkheden, waardoor ze zich anders gauw kunnen vervelen.” Honderden koekjes Donderdagmiddag komt er weer een groep vluchtelingen naar het Friesland College om koekjes te bakken. Het doel is dat er in totaal 450 koekjes worden gebakken, vrijdag bakken studenten de laatste. ,,We willen dit graag doen, omdat we het belangrijk vinden dat onze studenten weten wat er op dit moment gebeurt. Op deze manier wordt het heel concreet en maken we ze met een positieve insteek bewust”, vertelt Lilianne Lijs, Sales & Banqueting Manager van het Friesland College. Foto's: Friesland College/Froukje van Ommen

Auteur

Redactie