Multi Culinair: gezondheid boven rijkdom

Leeuwarden

In Multi Culinair brengt verslaggever Youri Bakker iedere week een bijzonder ‘eet-verhaal’ uit Leeuwarden. Deze week is het verhaal van Nezha Bagou (42). Ze geeft Arabische les in een moskee en maakt schoon voor de stichting Noorderbrug in Leeuwarden. De geboren Marokkaanse woont sinds 1997 in Nederland.

Geduldig kijkt ze rond. Nezha wacht voor de bibliotheek waar we hebben afgesproken. Het zonnetje schijnt om warmte te geven op de koude middag. Na een kort voorstelrondje gaan we zitten op de bankjes tegenover het monumentale pand. ,,Ik maak schoon voor een inkomen, zodat ik kan leven’’, vertelt ze. Naast haar werkzaamheden in de schoonmaak geeft Nezha vrijwillig les in een moskee in Leeuwarden. Arabisch. Met als uitgangspunt om mensen het geloof beter te laten begrijpen. ,,Ik wil graag mensen helpen, dat vind ik belangrijk en leuk om te doen.’’ De Arabische les die ze geeft is daarin een kleine stap van wat ze nog meer wil. ,,Ik wil laten zien wat de Islam inhoudt. De vreedzaamheid en liefde die het geloof uitdraagt.’’

Halal

In de Koran, het heilige boek van de Islam, staat een stuk beschreven over eten en de voorschriften daarin. Halal, oftewel rein vlees, staat daarin centraal. Daar hoort rituele slacht bij en daar is de laatste jaren nogal wat discussie over. ,,Als ritueel slachten verboden wordt, dan word ik vegetarisch’’, grapt Nezha met een duidelijke serieuze ondertoon. ,,Het vlees moet schoon en vers zijn. Halal zorgt ervoor dat er geen bacteriën in het vlees komen, waardoor ik niet ziek word.’’ Halal slachten kost veel tijd, omdat het zorgvuldig moet gebeuren. ,,Dat kost geld en daar draait alles tegenwoordig om. Voor mij gaat gezondheid en geluk boven geld.’’ Nezha beaamt wel dat er over halal vlees binnen de gemeenschap wat onduidelijkheid bestaat. ,,Wij zien niet wat er gebeurt en hoe er geslacht wordt. Wij moeten erop vertrouwen dat het vlees rein is en de slacht goed is gebeurd.’’ Door: Youri Bakker

Auteur

Redactie Huis aan Huis