Duizenden buitenlandse hippies nemen bezit van Groene Ster

Leeuwarden

Hippietijden herleven dezer dagen in de Groene Ster.

Duizenden liefhebbers van elektronische psychedelische muziek komen vanaf vandaag bijeen in het Leeuwarder recreatiegebied. Het PsyFi festival duurt vijf dagen en behalve muziek krijgen kunst, cultuur en gezond eten alle ruimte. We namen vanmiddag een kijkje, toen de toegangspoort net opende en de voorbereiding op tal van plekken nog in volle gang was. De aankleding is artistiek en in de meeste gevallen het werk van kunstenaars. Aan de rand van een strandje werkt een vrouw aan één van de zeven zandsculpturen die ze de komende dagen vorm geeft. In het water zwemmen zeven jonge vrouwen. Ze zijn bloot, maar het publiek heeft er niet oog voor. De chill-out-tent staat er al, net als de mainstage en trenchtown. Publiek stroomt mondjesmaat toe. Wat opvalt: er wordt nauwelijks Nederlands, laat staan Liwwadders gesproken. Engels, Frans, Spaans, Duits, Hongaars en Tsjechisch zijn de voertalen. De grootste gemeenschappelijke deler is de goa-muziek: de naam verwijst naar de gelijknamige Indiase staat die in de jaren zestig en zeventig een populair vakantieadres was onder, jawel, hippies. ,,Tachtig procent komt uit het buitenland", liet de organisatie - uit Groningen - al weten. Ze rekent op zo'n 10.000 bezoekers van wie de meesten de volle vijf dagen meepakken en logeren op de festivalcamping. Indrukwekkend is het aantal dj's: zo'n tweehonderd in totaal. En ja, dat zal wel wat lawaai geven. Keurig is dat PsyFi de buren in Camminghaburen per brief informeerde. 'We doen ons best de geluidsoverlast tot een minimum te beperken', was zo ongeveer de strekking ervan. Op een bankje verkeert een Italiaanse man met hoed in hogere sferen, dat is althans de indruk die hij wekt. Si, we mogen een foto maken. Verderop chillen Spanjaarden in wat hangmatten. Twee jongens uit Duitsland delen een joint. Ze lopen door de marktstraat met aan weerszijden winkeltjes. Er worden vooral kleren en kralen verkocht en er is een smartshop waar kanna, valeriaan en kruiden verkrijgbaar zijn. Een vriendelijk meisje met dreadlocks - met afstand de populairste haardracht op PsyFi - maakt aardbeien schoon, voor de fruitbar. Die staat op een veldje waar tevens prima koffie geschonken wordt. Voor een tentje koken drie Hongaarse gasten hun eigen potje. Iets gezonds, zo te ruiken. Meer over Psy-Fi staat hier.  

Auteur

Redactie